unettomuus

Nukkuminen on yhtä tärkeää kuin valveilla olo. Nukkumisen aikana keho ja mieli käyvät läpi tärkeitä prosessseja kun keho korjaa ja siivoaa kudoksia sekä verta ja mieli käy läpi edellisen päivän tapahtumia, mutta myös syvempiä ajatus- ja kehistysprosesseja. Jotta kaikki nämä korjaus- ja puhdistustoimet voivat tapahtua, tarvitsemme tarpeeksi hyvänlaatuista unta. Vaikka unen tarve on yksilöllistä, meidän kaikkien on saatava unen eri tasoja kevyestä unesta syvään ja edelleen REM uneen.

Unettomuutta on monenlaista. Joidenkin on vaikea saada unta kun taas toiset saavat kyllä unen päästä kiinni, mutta heräävät liian aikaisin. On ihmisiä jotka kokevat, etteivät koskaan pääse syvään uneen vaan heräilevät pitkin yötä ja ovat aamulla väsyneitä. Myös rauhattomat unet, painajaiset tai yölliset ahdistus- tai pelkotilat voivat toistuessaan aiheuttaa sen, että pelkäämme mennä nukkumaan. Unettomuuden vastakohta on uneliaisuus, joka sekin voi olla vakava ongelma. Toisaalta silloinkin taustalla voi olla huono unenlaatu.

Nukkumisen tarkoitus on rauhoittaa ja eheyttää keho ja mieli. Kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta siihen vaikuttavat Yinin ja Yangin tasapaino, Qi (vitaalienergia), Xue (veri) sekä Shen (henki). Unettomuuden syy on usein juureton Yang, joka johtuu Yin energian ja Xue veren epätasapainosta. Juureton Yang voi ilmentyä joko fyysisenä tai henkisenä rauhattomuutena, tai molempina. Yinin tehtävä on saada meidät nukahtamaan sekä mahdollistaa pääsy syvään uneen. Jos Yin on heikko tai epätasapainossa, emme saa tarpeeksi pitkää yöunta tai nukumme liian kevyesti. Yiniä heikentää kuluttava elämä, stressi, fyysiset ja henkiset traumat, huonolaatuinen ravinto sekä liika nautintoaineiden käyttö, ympäristömyrkyt sekä sähkömagneettinen säteily. Jos Yin heikentyy liikaa, myös Yang alkaa heiketä. Äärimmäisessä tapauksessa olemme niin uupuneita ja yliväsyneitä, että meillä ei yksinkertaisesti ole energiaa päästä syvään uneen.

Unen ja valveillaolon tasapainoon vaikuttaa myös Wei Qi eli suojeleva ja eheyttävä Qi. Wei Qi seuraa vuorokausirytmiä ja reagoi nimenomaan valoon ja siihen, ovatko silmät auki vai kiinni. (Kirjoitin tästä jo aiemmin “Valo ja rytmi”- blogissa.) Päivällä kun olemme valveilla se kiertää iholla ja lihaksistossa pitäen meidät hereillä reagoimaan ulkomaailmaan. Iltaa kohti Wei Qi sukeltaa sisäelimiin ja syviin sidekudoksiin, jotta fyysinen keho voi korjata itseään. Joskus Wei Qi ei pääse rauhoittumaan iltaa kohti vaan jää pyörimään pintalihaksistoon. (Näin voi käydä jos päivän aikana saamme liikaa ulkoisia ärsykkeitä.)Tällöin meidän on vaikea päästä raukeuden tilaan ja nukahtaminen häiriintyy. Jos toisaalta torkumme pitkään aamupäivään, Wei Qi ei välttämättä pääse heräämään kunnolla ja meidän on vaikea aloittaa päivä energisenä.

Akupunktiolla voimme tasapainottaa vuorokausirytmiä, Yiniä ja Yangia, Wei Qin kiertoa ja vahvistaa verta ja sen harmoonista liikettä. Voimme myös purkaa nukkumiseen vaikuttavia tunnetiloja ja ajatussolmuja sekä rauhoittaa ylivireistä hermostoa.

Se miten vietämme päivämme vaikuttaa siihen miten nukumme. Kokoan tähän niitä hyvää unta vahvistavia asioita joihin voimme itse vaikuttaa:

- Säännöllinen elämänrytmi. Oman ja luonnon vuorokausirytmin sekä vuodenaikojen kunnioittaminen. Päivän ja yön rytmi sopusoinnussa virkeyden, työskentelyn, rentoutumisen sekä ruoka-aikoijen kanssa.

- Ruokavalio. Ruoka voi stimuloida tai rauhoittaa, nopeuttaa tai hidastaa aineenvaihduntaa. Ruuan värit, tuoksu, valmistustapa ja ympäristö missä se nautitaan vaikuttaa meihin.

Ruuansulatus on aktiivisinta aamulla ja keskipäivällä joten iltaa kohti kannaattaa syödä kevyemmin, jotta kehon ei tarvitse sulattaa ruokaa nukkumisen aikana. Toisaalta, liian nälkäisenä ei myöskään kannata mennä nukkumaan!

- Ajatusten ja tunteiden keventäminen ja puhdistaminen. Kun päästämme irti liiasta ajatusten pyörittämisestä, huolehtimisesta tai suunnittelusta, voimme antautua unelle levollisin mielin. Voimakkaat tunteet synnyttävät vahvaa liikettä, joten niiden purkaminen ja tasoittaminen on tärkeää ja vaikuttaa unen laatuun.

- Hyvä nukkumisympäristö on hieman viileä (mutta ei vetoinen!), hiljainen ja tarpeeksi pimeä, selkeä ja vain nukkumista varten. Tärkeää olisi että siellä ei ole mitän elektroonisia laitteita, joiden säteily voii häiritä nukkumista.

Lisäksi vielä muutamia iltarituaaleja ennen nukkumaanmenoa:

yinjooga tai qigong

mieto sauna, lämmin kylpy tai suihku tuntia ennen nukkumaanmenoa

kamomilla-, valeriaana- , laventeliteetä

laventelin, kamomillan, meiramin tai muskatelisalvian eteerinen öljy juuri ennen nukkumaanmenoa. Voit esimerkiksi tipauttaa pari tippaa eteeristä öljyä kämmeniin, hieroa niitä yhteen ja laittaa kädet kasvojen eteen pariksi minuutiksi kun hengität syvään aromaattista tuoksua

Bachin kukkatipat. Jos et todellakaan saa unta niin kokeile tipauttaa pisara Bachin kukkaterapian Rescue Drops-uutetta keskelle kämmentä ( akupunktiopiste sydämenauttaja -8). Voit myös ottaa samoja tippoja sisäisesti.

Edellinen
Edellinen

maaliskuun jänikset, paksusuoli ja nousevan auringon kanava

Seuraava
Seuraava

lämmittäviä eteerisiä öljyjä talveen