kiinalainen lääketiede
Kiinalainen lääketiede on tuhansia vuosia vanha hoitoperinne. Sen filosofia pohjautuu kokonaisvaltaiseen kuvaan maailmasta, jossa kaikki elämän ilmentymät ovat vuorovaikutuksessa toisiinsa. Muinaiset kiinalaiset tarkkailivat luonnon kiertokulkua ja ymmärsivät kuinka tärkeää on elää harmoniassa luonnon syklien kanssa. Se mitä tapahtuu luonnossa ja maailmankaikkeudessa, tapahtuu myös meissä.
Kaikki on liikkeessä. Yin & Yang, Qi ja Viisi Elementtiä ovat filosofisia konsepteja, joiden kautta energian liikettä voidaan ymmärtää. Terveessä kehossa Yin ja Yang elävät tasapainossa, Qi virtaa vapaasti ja Viisi Elementtiä ilmentyvät luonnollisesti.
Yin & Yang ovat toisiaan täydentäviä polariteetteja, jotka eivät voi olla olemassa ilman toisiaan. Yin edustaa feminiinistä, ruokkivaa ja sisäänpäinkääntyvää energiaa, kun taas Yang edustaa maskuliinista, dynaamista ja ulospäinsuuntautuvaa energiaa. Yin on viileää ja kosteaa siinä missä Yang on lämmintä ja kuivaa. Yin on on yö, Yang on päivä. Yang alkaa muuntua Yiniksi keskipäivän jälkeen ja Yin alkaa muuntua Yangiksi keskiyön jälkeen. Näin äärimmäinen Yin muuttuu Yangiksi ja äärimmäinen Yang muuttuu Yiniksi.
Qi on kaikkea elämää ylläpitävä energia, jota on kaikkialla. Qi ilmentyy elämänvoiman, vuorovaikutuksen ja luovuuden kautta. Terveessä kehossa Qi virtaa vapaasti pitkin energiakanavia eli meridiaaneja ja kokoontuu akupunktiopisteissä, jotka sijaitsevat kanavilla. Qin virtaukseen kehossa vaikuttaa vuodenaikojen vaihtuminen, ympäristö, ravinto sekä ihmisen oma toiminta, tunteet ja ajattelu. Qitä on eri laatuja riippuen siitä, mitä ne meissä ilmentävät. Meissä on esimerkiksi perimmäistä Yuan Qitä, ruokkivaa Ying Qitä ja puolustavaa Wei Qitä.
Viisi Elementtä voidaan ymmärtää Yinin ja Yangin viitenä vaiheena tai liikkeenä. Vesi, puu, tuli, maa ja metalli edustavat luonnonvoimia, joiden vuorovaikutus luo dynaamisen liikkeen läpi vuodenaikojen luonnossa ja meissä. Vesi on Yin ja talvi, puu on Yang ja kevät, tuli on Yang ja kesä, maa on Yin ja loppukesä ja metalli on Yin ja syksy. Elementit ruokkivat ja tasapainottavat toisiaan. Ihmiskehossa ja -mielessä elementit vastaavat eri sisäelimiä ja tunteita luoden meissä sisäisiä ilmastoja.
Akupunktio- ja moksahoito vaikuttavat kehon Qin, veren, nesteiden ja tunteiden liikkeeseen meridiaanien ja akupunktiopisteiden kautta. Akupunktioneulat ja moksan syvälle menevä lämpö tarkkaan valituissa akupunktiopisteissä auttavat kehoa pitämään yllä tasapainoa, vuorovaikutusta, kommunikaatiota, hyvää energiatasoa sekä rauhallista mieltä. Ne antavat tukea ja tietoa keholle, jotta se voi itse parantaa itsensä.
Akupunktiolla ja moksalla voidaan hoitaa koko kehoa ja mieltä sekä monenlaisia vaivoja. Hoitoon voi toisaalta tulla ilman varsinaisia oireitakin, sillä kiinalainen lääketiede toimii ihanteellisesti terveyttä ja hyvää mieltä ylläpitävänä hoitona.
Alla on esimerkkejä vaivoista joita akupunktiolla voi hoitaa:
Stressi, väsymys, uupumus Päänsärky, migreeni Ruuansulatusongelmat Hengitystievaivat, raskas tai pinnallinen hengitys Krooninen nuha, yskä, allergiat
Gynegologiset ongelmat, vaihdevuodet Sydänmentykytys, selkävaivat, nivelkivut
Ahdistus, masennus, unettomuuus, levottomuus, hermostuneisuus
Autoimmuunisairaudet
Psykosomaattiset oireet