maaliskuun jänikset, paksusuoli ja nousevan auringon kanava
Klassisen kiinalaisen lääketieteen kosmologiassa maaliskuu on vuoden toinen kuukausi, koska vuosi vaihtuu kiinalaisessa kalenterissa helmikuussa. Vuoden jokaisella kuukaudella on oma laatunsa, jota kuvaa yksi 12 sisäelimestä ja sen kanavasta sekä sitä vastaavasta eläimestä.
Maaliskuu on paksusuolen ja jäniksen kuukausi. Paksusuolen meridiaania voi kuvata myös nousevan auringon kanavana, sillä sen energia on nopeaa, voimakasta ja yllättävää niin kuin aurinko, joka aamulla yhtäkkiä nousee horisontista ja valaisee maan. Tai kuin krookukset, jotka puskevat itsensä ylös ensimmäisinä kun maa muuten on vielä tyhjä ja jähmeä.
Maaliskuu on juuri herännyttä Yangia, joka paljastaa alastoman luonnon ja meidät ihmiset talven jäljiltä joskus jopa räikeän arvaamattomasti. Se suorastaan komentaa meitä toimimaan. Tähän jaksoon osuu myös kevätpäiväntasaus, jolloin Yin ja Yang ovat hetken tasoissa ennen kuin Yang alkaa lisääntyä.
Paksusuoli ilmentää alkukevään voimaa ja puu elementtiä, vaikka se viiden elementin kehällä liitetäänkin toisaalta syksyyn ja metalliin. Puu elementin liike on kohoavaa ja laajentuvaa kun taas metalli on laskevaa ja tiivistyvää. Nämä näennäisesti vastakkaiset liikesuunnat tarvitsevat toisiaan. Paksusuolen ja sen kanavan liike on puskevaa ja lakkaamatonta (ainakin silloin kun kaikki toimii!); liike on alaspäin ja eteenpäin menevää, mutta ei suoraa vaan vellovaa.
Kiinalaisen lääketieteen niin kutsutussa sisäelin kellosssa, jossa jokaisella 12 sisäelimestä on oma kahden tunnin jakso, paksusuolen aika on kello 5 -7 aamulla, jolloin sen energia on vahvimmillaan. Paksusuoli säätelee vesireittejä huolehtimalla kehon nestetasapainosta. Sisäelin kellossa sen vastakkainen Qi onkin munuaiset, jotka ovat vahvimmillaan klo 5 -7 illalla. Nesteiden kierron lisäksi paksusuoli auttaa keuhkoja ankkuroitumaan munuaisiin ohjaamalla hengitystä kohti alempaa energiakeskusta eli Dantiania. Jos suoli ei toimi, emme pysty kunnolla hengittämään syvään.
Paksusuolen kanava aktivoi kehomme Yang Qin, joka tuottaa liikettä ja lämpöä sekä ja Wei Qin, jota voi verrata immuniteettiin, mutta joka on myös paljon muuta. Se vastaa kehomme eheydestä suhteessa ulkomaailmaan ja sieltä tuleviin vaikutuksiin.
Paksusuolen kanava muodostaa yhdessä mahalaukun kanavan kanssa niin kutsutun Yang Ming - tason, joka tarkoittaa kirkasta Yangia. Näissä kanavissa energia nousee ja laskee voimallisesti ja ne kuljettavat paljon Qitä ja verta. Jos Yang Ming toimii hyvin, heräämme aamulla innostuneena vastaanottamaan uuden päivän.
Paksusuolen kanava alkaa etusormesta ja päättyy nenän alle. Matkan varrella se käy olkapäässä, selän puolella niskassa, edessä solisluussa, kaulalla ja ympäröi suun. Siksi nenä ja hajuaisti sekä suu ja puhe ovat osa paksusuolen teemoja. Kanavan sisäinen oksa ottaa yhteyttä keuhkoihin, palleaan ja itse paksusuoleen. Kokonaisuudessaan kanava yhdistää ruuansulatuskanavan alku- ja loppupään. Haistamme ja maistamme ruokaa ja myöhemmin työnnämme ulos sen mitä emme tarvitse.
Maaliskuun ja paksusuolen eläin jänis tuottaa paljon täydellisiä papanoita ja jälkeläisiä. Jänis nähdään hedelmällisyyden ja pitkäikäisyyden symbolina. Sanotaan että se kantaa sisällään auringon nousua, mutta istuu illalla tuijottamassa kuuta. Minä tarkkailen päivättäin talomme ympärillä asustavaa kolmea rusakkoa ja olen huomannut, että niiden aktiivisin aika on nimenomaan aamuin illoin viiden ja seitsemän välillä! Aasialaiset näkevät kuun pinnalla jäniksen, joka jauhaa huhmareessa pitkäikäisyyden yrttejä tai tahmeita riisikakkuja. Myös eurooppalaisessa perinteessä jänis on osa pääsiäisen ja varhaiskevään symboliikkaa kun se piilottaa suklaamunat pensaisiin tai tuo ne sänkyjen päätyihin.
Yksi paksusuolen ja sen kanavan tehtävistä on huolehtia, että jokapäiväinen elämämme on merkityksellistä. Se motivoi meitä luomaan rakenteita ja muotoja sekä näkemään yksityiskohtia. Esimerkkinä voisi olla puuseppä, joka valmistaa kauniita ja toimivia kalusteita tai käyttöesineitä koteihin.
Paksusuoli auttaa meitä ilmaisemaan itseämme selkeästi ja olemaan tietoisia terveistä fyysisistä rajoista. Sen energia luo kaaoksesta järjestystä ja pystyy nivomaan erilliset tapahtumat sujuvaksi tarinaksi.
Paksusuolen rooli on pitää “tiet ja väylät auki.”, joka tarkoittaa sen kykyä poistaa kuonaa ja myrkkyjä kehosta. Paksusuolessa asustaa kehon rikkain mikrobiomi eli erilaisten bakteerien yhteisö. Tämä yhteisö viimeistelee ja käyttää osaksi omaksi ravinnokseen ruuansulatuksen tuottamaa kuitupitoista massaa, imeyttää siitä liian nesteen takaisin kehon käyttöön ja pakkaa loput hyvää muotoon ulostettavaksi. Sen kyky päästää irti turhasta ulottuu myös ajatusten ja tunteiden tasolle. Maaliskuu onkin hyvää aikaa kehon ja mielen kevätsiivoukselle!
Paksusuolen energia on hyvin tehokasta, mutta myös mahdollisesti äkkipikaista ja dominoivaa. Vaarana on että sen energia kasvaa liian kontrolloivaksi tai toisaalta kuuliaiseksi, jolloin vaarana on fyysinen ja henkinen ummetus. Paksusuolen tuotteliaisuus voi myös muuttua patologiseksi massatuotannoksi, jolloin materia menettää henkevyytensä ja alkuperäisen tarkoituksensa. Esimerkkinä vaateteollisuus, joka suoltaa kemikaaleilla kyllästettyjä huonolaatuisia riepuja, jotka menettävät muotonsa muutaman käytön jälkeen ja joita kukaan ei oikeasti tarvitse.
Kehossa paksusuolen epätasapaino näkyy liiallisena happamuutena. Oireita voivat olla esimerkiksi verestävät silmät ja ikenet, akne, närästys, ripuli, ummetus tai ilmavaivat. Myös allergiat tai astma, syöpä sekä erilaiset psykologiset tilat kuten mania ja kaksisuuntainen mielialahäiriö voivat johtua paksusuolen energian liiallisuustilasta tai kuumuudesta.
Miten voimme vaalia paksusuolen ja sen kanavan hyvinvointia?
Tärkeää on hyvä aineenvaihdunta ja ruuansulatus. Ihanteellisesti paksusuoli tyhjentyy ensimmäisen kerran aamulla ennen tai jälkeen aamupalan. Kuuman veden juominen heti herättyä auttaa paksusuolta lähtemään liikkeelle. Lisäksi voi syödä yhden tai muutamia kuivattuja viikunoita, joiden sadat siemenet lähettävät heti signaalin paksusuoleen.
Paksusuoli ei saa olla liian kuiva, sillä se tarvitsee nestettä ulostemassan liikuttamiseen. Veden juomisen lisäksi on tärkeää nauttia tarpeeksi nesteyttäviä ruokia kuten keittoja, patoja, puuroja ja höyrytettyjä kasviksia. Myös hyvät öljyt ja rasvat (oliivi, seesami ja neitsytkookos, voi, ghee) ovat nesteyttäviä.
Paksusuolta hoitava ruokavalio sisältää tarpeeksi kasvis- ja hedelmäkuituja, jotka ovat tavallaan siellä asuvien bakteerien ruokaa. Viikunoiden lisäksi kuivatut luumut, omenat ja mantelit ovat suoliston ruokaa. Myös kitkerät vihreät kasvikset kuten rucola, voikukanlehti tai lehtikaali auttavat paksusuolen puhdistumista ja poistavat mahdollista kuumuutta. Kaikki luonnollisesti fermentoidut ruuat (hapankaali, hapanluumu eli umeboshi, kombucha, hapanmaitotuotteet, hapanleipä) ovat hyviä, sillä ne tukevat monipuolista mikrobiomia.
Kahvin ja paksusuolen suhde on mielenkiintoinen. Kahvi on energialtaan hyvin samanlainen kuin paksusuoli ja sen kanava: se nostaa ja liikuttaa Qitä, mutta myös vilkastuttaa liikettä alaspäin. (Kahvia voidaan käyttää suolihuuhteluun, jolloin se tunnetaan nimellä “coffee enemas” .) Kahvi saa meidät liikkumaan ja ajattelemaan nopeasti ja tehokkaasti, mutta saattaa tehdä meistä yliaktiivisia. Kahvi herättää, mutta myös väsyttää kun sen nostattama energia laskeekin nopeasti ja tekee meistä passiivisia.