jyvät
hirssi
Hirssi on hyvin tasapainoista ravintoa ja sen sanotaankin olevan “jyvien kuningatar”. Hirssi on energialtaan lievästi viilentävä, sen maku on makea ja suolainen ja sen PH tasapaino on ideaali. Hirssi vahvistaa ruuansulatusta, kehon Yin nesteitä sekä tasapainottaa hormoneja. Hirssi vahvistaa varsinkin mahalaukkua ja pernaa.
Keitetty hirssi
2,5 dl kokonaisia hirssijyviä*
3-5 dl vettä (määrä riippuu siitä kuinka irtonaista hirssistä haluat)
loraus hyvälaatuista neitsytöljyä,
voita tai gheetä
(ripaus suolaa halutessa)
Pese hirssi hyvin. Parhaiten se tapahtuu niin, että laitat hirssin isoon kulhoon ja kaadat runsaasti kylmää vettä päälle. Huljuta jyviä vedessä ja kaada sitten vesi varovasti pois. Toista tämä käsittely muutaman kerran. Kaada sitten jyvät sihtiin ja ravistele ylimääräinen vesi pois. Voit myös liottaa jyviä yön yli. Liottaminen tekee hirssistä vielä helpommin sulavaa ja mielestäni parantaa sen makua.
Voit keittää hirssin nyt suoraan vesimäärässä tai paahtaa sitä ensin kuivassa kattilassa. Suosittelen paahtamista, sillä se lisää hirssin hyvää makua ja Yang Qitä vahvistamaan pernaa. Paahda hirssiä kuivassa kattilassa keskilämmöllä koko ajan puulastalla sekoittaen jotta hirssi ei tartu pohjaan. Kun hirssi alkaa muuttaa väriä ja tuoksua hyvältä, lisää loraus oliiviöljyä (tai voita, gheetä, neitsytkookosöljyä tai seesamöljyä), ripaus suolaa (jos haluat) ja jatka vielä hetki paahtamista sekoittaen. Lisää sitten kylmä tai keitetty vesi, laita kansi päälle ja anna kiehua miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Sammuta lämpö ja anna vetäytyä n. 5 min. avaamatta kantta. Sekoita valmista hirssiä kevyesti puukauhalla tai lastalla.
Hirssi on herkullista sellaisenaan esimerkiksi paahdettujen seesaminsiementen ja yrttisilpun kanssa. Se sopii myös mainiosti lisukkeeksi kasvisten, kalan tai lihan kanssa.
Hirssipuuro
2,5 dl kokonaisia hirssijyviä*
1, 25 l vettä
1/2 - 1 tl merisuolaa
loraus hyvälaatuista neitsytöljyä, voita tai gheetä
Pese ja paahda hirssiä kuten edellä.
Kaada varovasti osa vedestä hirssin päälle, sekoita ja anna imeytyä. Lisää vettä ja pienennä lämpöä niin että puuro pääsee hautumaan hitaasti. Muista sekoittaa silloin tällöin ja lisää tarvittaessa vettä. Hirssipuuro tarvitsee noin 45 min valmistuakseen.Puuron sekaan voi lisätä hautumisvaiheessa esimerkiksi paloiteltuja kuivattuja aprikooseja tai luumuja, kanelia tai tuoretta inkivääriä.
Toisaalta valmiin puuron päälle voi ripotella esimerkiksi viher- tai ruohosipulia, raastettua tuoretta inkivääriä ja keitetyn kananmunan.
*Parhaat hirssijyvät saat Adukilta.
riisi
Riisi tasapainottaa koko ruuansulatuselimistöä. Valkoinen riisi vahvistaa ruuansulatusnesteitä ja suoliston limakalvoa. Täysjyväriisi pitää huolta suoliston terveestä liikkeestä ja auttaa suolistoa puhdistumaan. Riisi on energialtaan neutraali, sen maku on makea ja se vahvistaa Qitä.
Riisin energeettiset ominaisuudet vaihtelevat hieman riippuen onko kyseessä lyhyt, keskipitkä vai pitkäjyväinen riisi. Allaolevat riisin keitto-ohjeet ovat japanilaistyyppiselle pyöreälle riisille mutta toimivat kyllä muillekin riisityypeille.
Keitetty täysjyväriisi japanilaisittain
3,5 dl pyöreäjyväistä täysjyväriisiä
5 1/2 - 6 dl kylmää vettä
(ripaus suolaa jos haluat)
Täydellistä täysjyväriisiä saat aloittamalla prosessin jo edellisenä iltana. Tämä vaatii siis jonkun verran tervettä suunnitelmallisuutta. Reseptin riisimäärä on aika suuri, sillä liian pienen riisimäärän keittäminen tällä metodilla ei onnistu yhtä hyvin. Tästä annoksesta riittää 4-6 ihmiselle mutta pienessä perhekunnassa valmista riisiä voi pakastaa tai käytää 3 päivän kuluessa.
Mielestäni paras Suomessa myytävä luomu täysjyväriisi löytyy Vogel-merkiltä.
Pese riisi kaatamalla jyvät isoon kulhoon ja kaatamalla päälle runsaasti kylmää vettä. Huljuttele (voit myös “pestä” riisiä kädellä) ja valuta sitten vesi varovasti pois. Toista tämä 3-5 kertaa kunnes huuhteluvesi on kirkasta. Siirrä riisi paksupohjaiseen kattilaan ja mittaa puhdas kylmä vesi päälle. Anna riisin nyt liota viileässä paikassa mieluiten yön yli mutta vähempikin aika riittää. Varaa riisin keittämisprosessiin n. 90-120 min. On tärkeää että et avaa kattilan kantta keittämisvaiheessa. Laita riisikattila liedelle ja käännä keskilämmölle (omalla liedelläni se on 3), jotta riisillä on rauhassa aikaa alkaa porista. 45-50 min jälkeen käännä lämpö minimille ja 90 min jälkeen käännä lämpö kokonaan pois. Anna riisin vetäytyä vielä 15-20 min ennen kuin avaat kannen ja sekoitat sitä kevyestä puulastalla.
Voit nauttia höyryävää täysjyväriisiä sellaisenaan tai laittaa päälle Gomashioa (paahdettuja seesaminsiemeniä ja merisuolaa), merilevähippusia tai hapatetun Umeboshi-luumun.
Täysjyväriisi on myös mainio lisuke kaikenlaisille kasviksille, pavuille, kalalle ja lihalle.
Keitetty valkoinen riisi japanilaisittain
3,5 dl pyöreäjyväistä valkoista riisiä
3,5 -4 dl vettä
Voit käyttää japanilaista Sushi-riisiä tai ihan puuroriisinä myytävää riisiä.
Pese riisi samalla tavalla kuin täysjyväriisi. Valkoisen riisin kohdalla viimeisen pesuveden ei tarvitse olla täysin kirkasta, 3-5 pesukertaa riittää. Siirrä riisi paksupohjaiseen kattilaan ja mittaa kylmä puhdas vesi päälle. Laita kattila liedelle ja käännä lämpötila keskilämmölle. Laita kansi päälle äläkä avaa sitä keittämisen aikana. Heti kun kuulet riisin alkavan poreilla äänekkäästi, pienennä lämpöä minimiin ja anna hautua 15-20 min. Sammuta liesi mutta anna riisin vetäytä rauhassa 5-10 min avaamatta kantta. Sekoita sitten kevyesti puulastalla.
Valkoista riisiä voi nauttia kuten täysjyväriisiä sellaisenaan tai yllämainittujen pienten lisukkeiden kanssa. Valkoinen riisi sopii toisaalta erityisen hyvin mausteisten curry-ruokien kanssa. Valmista valkoista riisiäkin voi tarvittaessa pakastaa. Keitetty riisi säilyy 2-3 päivää viileässä. Suosittelen että et säilytä valmista riisiä jääkaapissa, sillä siitä tulee kovaa.
tattari
Tattari on tärkeä pohjoisen ilmaston gluteeniton jyvä, joka on energialtaan lämmittävä. Jyvän maku on makea ja sen liike on alaspäin tuova, jolloin sen vaikutus on selkeyttävä ja liikuttava. Tattari puhdistaa ja vahvistaa suolistoa ja parantaa ruokahalua. Lisäksi se vahvistaa verisuonia ja stimuloi ääreisverenkiertoa jaloissa ja käsissä. Tattari on erityisen hyvää ruokaa talvella.
Keitetty tattari
2,5 dl kokonaisia paahdettuja (tai paahtamattomia) tattarinjyviä
1 tl oliiviöljyä, gheetä tai voita
5 dl vettä
Itse käytän aina valmiiksi paahdettua tattaria eli “Kashaa” (jota ostan eestiläisistä tai venäläisistä ruokakaupoista), mutta voit käyttää myös vaaleaa raakaa tattaria ja paahtaa sitä itse pidempään kuivassa kattilassa.
Tattaria ei tarvitse pestä vaan voit laittaa jyvät suoraan kuivaan kattilaan ja paahtaa niitä kunnes ihanan pähkinäinen tuoksu alkaa nousta ja jyvät saavat vielä syvemmän tumman värin. (Kuivapaahtaminen “herättää” jo esipaahdetun jyvän aromin.) Muista sekoittaa jyviä puulastalla paahtamisen aikana. Lisää öljy tai rasva, jatka sekoittamista ja lisää sitten kylmä tai keitetty vesi ja laita kansi päälle. Vähennä lämpö pienelle kun kuulet tattarin kiehuvan ja anna hautua 12-15 min. Sammuta lieden lämpö, mutta anna tattarin tekeytyä avaamatta kantta 5-10min.
Tattari käy hyvin sienien, kananmunan, kasvisten, hapankaalin, papujen, kalan tai lihan kanssa. Yrteistä esityisesti persilja, tilli, meirami ja rakuuna sopivat hyvin tattarin makuun.