toukokuun maaperä ja heräävä käärme

Toukokuu on kiinalaisessa kuukalenterissa neljäs kuukausi (alkaa 5.5.) ja merkitsee kesäkuukausien alkamista. Yang energia on saavuttanut huippunsa ja kasvun into luonnossa on korkeimmillaan. Yang Qi johtaa ja Yin Qi seuraa, mikä tarkoittaa että vaikka luonto on edelleen kasvattamassa vihreää massaansa, energia on jo kohta kääntymässä sisäänpäin. Suomen luonto tulee tietenkin hieman jäljessä, mutta kyllä mekin voimme toukokuussa kokea, miten vihreys suorastaan räjähtää kasvuun kun valoa ja lämpöä (Yang) on tarpeeksi.

Toukokuun elementit ovat ruokkiva maa ja pehmeä tuli. Tämä kuukausi on kuin iloinen ja lämmin äiti, joka saa meidät hyvälle tuulelle. Ei ole sattumaa, että äitienpäivä on toukokuussa!

Käärme

Toukokuun eläin on käärme. Se on juuri herännyt talvihorroksesta ja luikertelee ylös kivien päälle lämmittelemään. Vaikka se elää paljon maan rajassa ja koloissa, se rakastaa lämpöä ja aurinkoa. Rantakäärme keltaisine poskitäplineen kehollistaa mielestäni toukokuun käärmeen olemuksen; se on joustava, sitkeä ja ystävällinen hyvän hengen tuoja, joka rakastaa aurinkoa, vettä ja oleskelua.

Käärme symboloi Yang kuukauden sisäistä Yin energiaa ja kuvastaa feminiinistä voimaa ja parantavaa energiaa. Kiinalaisessa mytologiassa käärme on positiivinen eläin. Se yhdistetään luovuuteen ja transformaatioon, jota kuvaa hyvin sen kyky luoda täydellisesti nahkansa. Yksi tärkeimmistä kiinalaisen mytologian hahmoista on äitijumalatar Nuwa, jonka sanotaan muovanneen ihmiset savesta. Nuwa kuvataan usein olentona, jolla on käärmeen keho ja naisen kasvot.

Perna ja sen kanava

Neljännen kuukauden ja käärmeen energiaa kehossa vastaa perna ja sen kanava. Kiinalaisen lääketieteen niin kutsutussa sisäelinkellossa pernan aika on klo 9-11 aamupäivällä, jolloin keho prosessoi monenlaisia hienosyisiä tapahtumia. Se on myös aika, jolloin olemme yleensä hyvin aktiivisia ja aikaansaavia. Kiinalaisen lääketieteen käsitys pernasta on laajempi kuin mitä länsimaisessa lääketieteessä ja sisältää myös haiman tehtävät. Perna on vastuussa fyysisten aineiden ja Qin kuljetuksesta ja muodonmuutoksesta. Se tarkoittaa, että se valvoo ruuansulatusta ja aineenvaihduntaa sekä muokkaa nesteitä ja lähettää niitä sinne missä niitä tarvitaan. Se osallistuu myös veren tuotantoon ja katsoo, että veri kulkee kiltisti omissa suonissaan. Lisäksi perna pitää huolta lihasten aineenvaihdunnasta ja sidekudosten joustavuudesta. Vahva perna vaikuttaa myös ajatusten kirkkauteen ja kykyyn oppia ja muuntaa tietoa mielekkääseen muotoon.

Perna ilmentää maa elementtiä, mutta siinä on myös tulta. Yhdessä mahalaukun kanssa se muodostaa parin, joka on päävastuussa ruuansulatuksesta, jota maa elementti meissä kuvastaa. Tuli tulee sen asemasta kesän ensimmäisenä kuukautena sekä sen rakkaudesta kuivaan ja lämpimään ympäristöön niin kuin sen eläin käärmekin kertoo. Perna on ruuansulatuksen tuli ja vastaa Ayurvedan Agnia. Se lämmittää keskustamme kuin rautapadan miellyttävästi alapuolelta niin, että saamme ravinnon aromaattiset höyryt ja monimutkaiset ainesosat tarkasti käyttöön.

Perna tekee koko ajan työtä taustalla, mutta me emme välttämättä huomaa sitä. Se on kuin kynnysmatto, joka ottaa nöyrästi vastaan kaiken eikä helposti valita. Fyysisesti se on yksi niistä elimistä, jonka voi poistaa, mutta se ei mitenkään vähennä sen merkitystä koko kehon tasapainon ylläpitäjänä. Vaikka fyysinen perna poistettaisiin, sen energeettinen olemus ja meridiaani ovat edelleen läsnä.

Pernan kanava lähtee isovarpaasta, nousee pitkin jalkaterän sisäkaarta nilkkaan ja jatkaa pitkin jalan sisäpintaa nivusten kautta alavatsaan. Sieltä se kiipeää ylös pitkin suoran vatsalihaksen ulkoreunoja ja päättyy rintalihaksiin. Koko kanavan tarkoitus on nostaa Qitä maasta ylöspäin. Yhdessä mahalaukun kanssa perna ja sen kanava vastaa paljolti Qin tuottamisesta ja levittämisestä joka suuntaan. “Valkoinen Qi” kuin vesihöyry nousee maasta pitkin pernan kanavaa matkalla ylös kohti tulta.

Perna huolehtii, että keho pitää muotonsa ja kudokset ja elimet pysyvät oikeilla paikoillaan. Mainitsin jo mahalaukun kanavasta kirjoittaessani, että klassisen kiinalaisen lääketieteen niin kutsuttu Maa koulukunta ajattelee, että mahalaukun ja pernan kautta voimme hoitaa koko kehoa. Esimerkiksi astman, sydämen rytmihäiriöiden tai kuukautiskierron hoitamisessa pernalla on tärkeä rooli. Pernan Qin heikkoudesta kertoo esimerkiksi vastenmielisyys kylmälle ja kylmät kädet ja jalat; yli-, tai alipaino; kosteuden kerääntyminen, turvotus, raskausarvet; kaikenlaiset ruuansulatusongelmat; väsymys, aikaansaamattomuus ja aivosumu; voimattomat raajat ja roikkuvat lihakset; allergiat ja jalkasienet; herkkyys mustelmille sekä kaikenlaiset epänormaalit verenvuodot tai tihkumiset. Jos perna on väsynyt, olemmme kuin heitteille jätetty talo, jonka nurkat ja rakenteet alkavat tummua ja kerätä kosteutta.

Perna pitää lämpimästä, luonnollisesti makeasta ja aromaattisesta ravinnosta

Pernaa vahvistavia ruoka-aineita ovat erilaiset jyvät, mukulat ja kurpitsat. Alunperin jyvistä nimenomaan vehnä, speltti ja ohra on nähty pernaa vahvistavina. Toisaalta nämä gluteenia sisältävät viljat eivät useinkaan sovi niille, joiden ruuansulatus on heikentynyt. Gluteenittomia vaihtoehtoja ovat kaura, riisi ja hirssi. Yleisesti kokonaisten jyvien “herättäminen” liottamalla niitä yön yli on hyvä idea, sillä se vapauttaa ravintoaineet ja tekee jyvistä helpommin sulavia. Kotisivuni “jyvät” osastolta löytyy ohjeita jyvien valmistamiseen.

Kasviksista mm. bataatti, kurpitsat, porkkana ja palsternakka ovat pernalle sopivaa ruokaa ja tukevat maa elementtiä. Toisaalta myös kevätsipuli ja lämmittävät mausteet kuten inkivääri, kaneli ja lakritsijuuri vahvistavat pernaa.

Sisäinen maaperä

Toukokuu muistuttaa meitä siitä, että pohjimmiltaan elämän on tarkoitettu olevan mielekästä ja täyteläistä. Jos se ei sitä ole, jokin on epätasapainossa.

Missä kunnossa meidän oma sisäinen maaperämme on? Yksi pernan vahvuuksista on tietoisuus omista energiavarannoistamme. Se tietää milloin on aikaa antaa ja milloin vastaanottaa. Kun sisäinen maastomme se on hyvin ravittu ja hoidettu, meillä on mukava ja tyytyväinen olo ja tokenemme vastoinkäymisistä ja rasituksista nopeasti.

Edellinen
Edellinen

kesäkuun sydän

Seuraava
Seuraava

Huhtikuun lohikäärme sulattaa kaiken