Huhtikuun lohikäärme sulattaa kaiken
Kiinalaisessa almanakassa huhtikuu on vuoden kolmas kuukausi kun vuosi lasketaan alkamaan helmikuusta. Alkukevättä hallinneen puu elementin dynaaminen Yang energia on edelleen voimakas, mutta huhtikuussa siihen sekoittuu maa elementin tasapainottavaa vaikutusta. Vuodenkierrossa jokaisen vuodenajan välissä on 18 päivän maa-jakso, joka mahdollistaa vuodenaikojen ja elementtien muuntumisen toiseksi. Käytännössä se tarkoittaa, että kevät alkaa muuttumaan kesäksi huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla. Suomessa emme yleensä koe kesän lämpöä vielä huhtikuussa, mutta valoa sitäkin enemmän.
Lohikäärme
Huhtikuun eläin on lohikäärme, joka sattuu myös olemaan tämän vuoden eläin. Kiinalaisessa mytologiassa se on voimallinen mutta etupäässä hyväntahtoinen eläin, joka keväällä tuo tullessaan maata puhdistavan ja ravitsevan sateen, jotta vihreä kasvu voi päästä vauhtiin. Sitä kutsutaan sateentekijäksi ja se hengittää ulos pehmeää vesihöyryä. Lohikäärmeen hyveitä ovat anteliaisuus, positiivisuus ja parantamisen taito. Se on kotonaan niin taivaalla kuin maalla, niin vuoristossa kuin vedessä ja sen liike on alati kiertyvää ja joustavaa. Lohikäärme on kuitenkin herkkä loukkaantumaan ja sillä on taipumus olla itsekeskeinen ja omistava. Suuttuessaan se saattaa puskea sieraimistaan savua ja lieskoja.
Mahalaukku ja sen kanava
Kehossa huhtikuuta ja lohikäärmettä ilmentää mahalaukku ja sen kanava. Maa elementtiä edustava mahalaukku on ensimmäisenä vastaanottamassa ulkopuolelta tulevaa fyysistä ravintoa. Se on myös kuin antenni, joka vastaanottaa tietoa ja tuntemuksia, jotka se spontaanin nopeasti joko hyväksyy tai hylkää. Sen tehtävä on ravinnon ja tiedon sulattaminen ja sisäistäminen sellaiseen muotoon, että kehon muut elimet pystyvät jatkamaan jalostamista. Kun mahalaukun niin sanottu ruuansulatus tuli on vahva, meillä on hyvä ruokahalu, myös aamulla mahalaukun aikana eli klo 7-9 välillä. Mahalaukku pitää lämpimästä ja kosteasta sisäisestä ilmastosta ja inhoaa liian kuivaa, kuumaa tai kylmää vaikutusta. Mahalaukun Yang on sen vatsahappo ja Yin sitä itseään suojaava vatsan limakalvo. Vatsahapon ansiosta se pystyy sulattamaan proteiineja ja neutralisoimaan ruuan mukana tulevia vieraita aineita ja myrkkyjä. Limakalvonsa ansiosta se pystyy tuottamaan nesteitä koko kehon käyttöön ja tasapainottamaan ruokamassaa, joka lähtee alaspäin. Huono ruokahalu tai loputon nälkä, haiseva hengitys, kärttyisyys, kärsimättömyys tai toisaalta apaattisuus kertovat, että mahalaukku on joko liian kuuma eli ylikierroksilla tai liian kylmä eli heikkoustilassa. Voisimme ajatella vatsassa asustavan lohikäärmeen, jonka tehtävä on olla portinvartija sisäisen ja ulkoisen maailman välillä. Sen on hyvä olla joustava ja kiinnostunut ottamaan ulkoisia vaikutteita vastaan, mutta samalla sen täytyy tietää milloin on paras laittaa portit kiinni ja kieltäytyä vastaanottamasta vieraita. Toisin sanoen vaikka mahalaukku rakastaa aistillisia nautintoja, on sillä myös kyky pidättäytyä niistä.
Mahalaukun kanava jatkaa siitä mihin edellisen kuukauden paksusuolen kanava päättyi kasvoissa. Paksusuolen meridiaanin kanssa se muodostaa niin sanotun Yang Ming tason, joka kuljettaa paljon verta ja Qitä. Vaikka sen energia on vahvimmin maata niin siihen sekoittuu myös alaspäin suuntautuvaa metallia.
Mahalaukun kanavan ensimmäinen osa kiertelee kasvoissa ja ottaa yhteyttä kaikkiin aistinelimiin ennen kuin alkaa laskeutua leuasta kaulaa pitkin solisluihin. Sieltä se jatkaa rintojen läpi navan molemmin puolin kohti lantiota ja pitkin etureisiä ja sääriä päättyen etu- ja keskivarpaisiin. Kanavan sisäiset haarat ottavat yhteyttä mahalaukkuun ja perna-haimaan. Mahalaukun kanava kasvoissa yhdistää nenän, silmät, suun ja leuat. Se on siten paljolti vastuussa kaikenlaisten aistiärsykkeiden, värien ja vaikutelmien vastaanottamisesta. Se antaa meille kyvyn kiinnostua näkyvän maailman runsaudesta ja kauneudesta. “Nautitaan elämästä nyt“ voisi olla sen motto. Jos mahalaukun kanava ei toisaalta pysty ravitsemaan aistinelimiä tarpeeksi, reagoimme esimerkiksi limakalvojen kuivumisella, vuotavilla silmillä tai ikenillä tai valuvalla nenällä. Mahalaukun kanavan kautta hoidetaankin usein siitepölyallergiaa tai muita vuodenaikojen vaihteluun liittyviä oireita.
Leuoista lähtien mahalaukun kanavan liike on voimakkaasti alaspäin, joka kuvastaa myös fyysisen mahalaukun tehtävää ja liikettä. Stressaantunut mahalaukku alkaakin kapinoida väärään suuntaan, jolloin tunnemme närästystä, ellotusta, aivosumua tai annamme ylen. Nykyisin ihmisten mahalaukun ja sen kanavan energia on usein väsähtänyttä ja joko tyhjäkuumassa käymistilassa tai heikko ja haluton. Mutta pohjimmiltaan mahalaukun viesti on toivo ja luottamus siihen, että elämä jatkuu vaikka mikä olisi.
Mahalaukku vastaa paksusuolen, keuhkojen ja munuaisten kanssa kehon erilaisista nesteistä. Ilman mahalaukun energiaa emme pystyisi muuntamaan ravintoa mihinkään käyttökelpoiseen muotoon. Sanotaan että syntymänjälkeisen Qin ja veren tuotannon perusta on mahalaukussa. Konkreettinen esimerkki tästä on, että ilman vatsahappoa keho ei pystyisi kuljettamaan rautaa ja sen sisältämää happea kudoksiin. Klassisen kiinalaisen lääketieteen niin sanottu Maa koulukunta ajattelee, että mahalaukun ja perna-haiman kautta voimme hoitaa koko kehoa. Mahalaukun elinvoimaisuudesta riippuu kuinka terveitä olemme tai kuinka nopeasti pystymme parantamaan itsemme.
Lakritsijuuri ja mahalaukkua hoitava ruoka
Yrteistä mahalaukun kanssa resonoi erityisesti lakritsijuuri, jonka makea maku kuvastaa maa elementtiä ja sen kykyä olla muiden makujen tasapainottaja. Lakritsijuurta voi nauttia pieniä määriä läpi vuoden esimerkiksi yrttiteessä. Hyvä koko ruuansulatusta hoitava tee on lakritsijuuresta, fenkolinsiemenestä ja mintusta tehty sekoitus.
Huhtikuussa tekee hyvää syödä mahalaukkua kunnioittaen. Se tarkoittaa tarpeeksi nesteyttäviä, luonnollisesti makeita ja Yiniä vahvistavia ruokia kuten riisiä, hirssiä, ohraa, bataattia ja porkkanoita. Myös idut, versot sekä vihreät ja kitkerät lehtivihannekset ovat nyt sopivaa ravintoa ja auttavat mahalaukun alaspäin menevää liikettä. Mahalaukku ja sisällämme asustava lohikäärme pitävät siitä, että laitamme itse hyvää ruokaa ja kutsumme ystäviä kotiin syömään.
Huhtikuun lohikäärme pitää aistit auki, liikkuu sulavasti, on luonnollisesti huomaavainen ja uskaltaa luoda sitä mikä tuntuu aidosti hyvältä.
Pinaattia ja bataattia jyväpedillä
1 iso tai 2 pientä luomu bataattia
pussillinen nuorta luomu pinaattia
pari kevätsipulin vartta
suolaa, mustapippuria, muskottipähkinää
oliiviöljyä paistamiseen
fetaa, sitruunamehua, tuoretta basilikaa
Pese ja harjaa bataatti huolellisesti mutta älä kuori. Leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Hienonna kevätsipuli. Kuumenna neitsyt oliiviöljyä paksussa pannussa keskilämmöllä ja lisää bataattiviipaleet. Anna niiden kypsyä öljyssä välillä pyöritellen. Lisää suolaa ja mustapippuria. Voit laittaa kannen päälle, jotta bataatit eivät kuivu liikaa. Kun ne ovat melkein kypsiä, lisää pinaatti ja kevätsipuli, anna hautua hetki. Lisää lopuksi kuutioitua fetaa, sitruunamehua, basilikaa ja hieman raastettua muskottipähkinää. Tarjoile keitetyn riisin, hirssin, ohran tai kvinoan päällä.
Ohjeet täydellisen hirssin tai riisin keittämiseen löytyvät Akaruakupunktion kotisivuilta “jyvien” alta: https://www.akaruakupunktio.com/jyvat