tammikuun uteliaisuus

Tammikuu on kiinalaisen kalenterin viimeinen kuukausi, joka merkitsee tietynlaista odotusta, puhdistautumista ja uusiin tuuliin valmistautumista ennen uuden vuoden ja kevään alkamista. Kiinalainen uusi vuosi alkaa tänä vuonna tammikuun 29. päivä. 

Vuodenaikojen kierrossa elämme jo lisääntyvän valon aikaa, vaikka kylmyys, kosteus ja talven ote tuntuvat vielä voimakkailta. Maan alla alkaa kuitenkin jo tapahtua, ainakin idean asteella. Me ihmiset alamme ehkäpä suunnitella tulevaa kevättä ja kesää.

Kehossa tammikuun energiaa vastaa maksa, jonka aika sisäelin kellossa on yhden ja kolmen välillä yöllä, jolloin Yang energia alkaa nousta. Eläimistä maksan voimaa kuvastaa härkä, joka symboloi vahvaa verta.

Elementeistä maa ja puu hallitsevat tätä kuukautta. Maa kuvastaa transformaatiota talvesta alkukevääseen ja puu maan alla heräävää voimaa ja halua kasvaa ylöspäin. Tämän kuun teemoja ovat kärsivällisyys, sitkeys ja voima.

Maksa Gan 肝

Maksa on energialtaan Yin eli feminiininen kun taas sen kumppani sappirakko -josta kirjoitin joulukuussa, on hyvin Yang ja maskuliininen. Maksa säätelee Qin vapaata virtausta koko kehossa ja on vastuussa kehon toimintojen harmonisesta liikkeestä ja veren puhdistuksesta. Maksan veri ruokkii jänteitä, kynsiä, hiuksia ja silmiä. 

Maksa työskentelee yötä päivää, se on kuin meidän sisäinen härkämme. Päivällä se käsittelee suurimman osan kaikista vieraista aineista, jotka kehoon tulevat. Yöllä se varastoi verta ja osallistuu kehon kudosten korjaustöihin. 

Maksa symboloi eri olemassaolon tasoja kuten syntymää, uudistumista ja kuolemaa. Kaikessa on kyse liikkumisesta ja muuntautumisesta yhdestä olotilasta toiseen. Se valvoo elämän syklejä sekä unen ja valveen rytmiä. Se tarjoaa kodin sielumme Hun -aspektille, jota voisi kuvata sielun eteeriseksi osaksi. Hun -sielulla on tärkeä rooli unien näkemisessä, tunteiden purkamisessa ja muistojen varastoimisessa.

Uteliaisuus, mielikuvitus ja luovuus pulppuavat terveen maksan energiasta. Se mahdollistaa kykymme tehdä pitkän aikavälin suunnitelmia ja antaa meille sitkeyttä selviytyä haastavistakin tilanteista. Se ylläpitää inspiraatiota elämään ja vahvistaa henkistä ja emotionaalista voimaa. Kuin itsepäinen ja voimakas härkä, maksa auttaa meitä puskemaan vaikeuksien läpi. 

Yhdessä sydämenauttajan kanssa maksa muodostaa niin sanotun Jue Yin tason, joka fyysisesti vastaa sydän- ja verisuonijärjestelmää. Toisin sanoen se osallistuu veren laadun ja määrän ylläpitämiseen ja kierrättämiseen. Jue Yinin tehtävä on liikuttaa Yiniä ylöspäin kohti silmiä ja aivoja. 

Kun maksan veri ravitsee silmiä, kyyneleet ovat verrattavissa vereen. Molemmat ovat koostumukseltaan suolaisia kuin valtameri. Maksan veren tukkeutuminen tai vähyystila voi aiheuttaa sen, että joko itkemme koko ajan tai emme pysty itkemään ollenkaan. Kyynelten kautta keho poistaa myös liiallisia hormoneja, joten itkeminen on usein tervetullutta puhdistautumista.

Maksan kanava

Maksan meridiaani alkaa isovarpaan ulkosivusta ja nousee nilkan, säären ja reiden sisäpintaa ylös, ympäröi sukuelimet, jatkaa sisään alavatsaan, kiertää mahalaukun ympäri ja menee maksaan, jossa se ottaa yhteyttä sappirakkoon. Sitten se jatkaa pallean läpi ja levittäytyy kylkiin. Maksasta lähtee sisäinen kanava, joka nousee kaulaan, kurkkuun ja silmiin. Lopuksi se nousee päälaelle ja päättyy päälaen Baihui pisteeseen. Matkan varrella maksan kanava tapaa pernan, munuaisen ja Renmain kanavan. Lisäksi sen maksasta lähtevä haara tapaa sydämenauttajan meridiaanin ja levittäytyy lopuksi keuhkoihin.

Niinkuin tammikuu on kiinalaisen kalenterin viimeinen kuukausi, on maksa niin kutsutun ruokkivan Qin kierron viimeinen kanava. Keuhkoista alkanut kiertokulku päättyy maksaan alkaakseen taas uudestaan. Toisin sanoen maksa on samanaikaisesti päättymisen ja alkamisen, kuolemisen ja syntymisen kanava. 

Härkä

Sanotaan että härällä on eläinmaailman vahvimmat jänteet ja sen maksa on kaikkein ravitsevinta ruokaa verenvähyydestä kärsiville. Aasiassa härkä symboloi feminiinistä voimaa ja aikoinaan nimenomaan naiset käyttivät härkää työjuhtana pelloilla. 

Härän luonto on olla sitkeä työntekijä, joka jaksaa ja haluaa vetää ja kantaa. Se on rehellinen, luotettava ja muita kannustava, mutta voi olla myös itsepäinen ja hidas muuttumaan. Härkä on myös yksi 12 eläimestä, joita Jade hallitsija kutsui luokseen. Alunperin se olisi saapunut  tapaamiseen ensimmäisenä, mutta antoi ystävällisyyttään kyydin rotalle, joka viimeisillä metreillä hyppäsi Jade hallitsijan eteen ennen härkää.

Maksan työ kehon ja mielen puhdistajana

Maksa on vastuussa siitä, että sydän ja munuaiset kommunikoivat, joka taas on kaiken fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin perusta. Sen edustama puu elementti toimii kuin sanansaattajana tuli-vesi akselin välillä, jota sydän ja munuaiset kehossa edustavat.

Maksan tehtävä on harmonisoida emootioita, varsinkin mielipahan, turhautumisen, vihan, rauhattomuuden, ärtymyksen ja pelon tunteita. 

Jos edellä mainittuja tunteita on paljon tai ne kestävät liian kauan, maksan Qin virtaus häiriintyy, jolloin se ei voi tehdä työtään kunnolla. Sen seurauksena keho alkaa tuottaa kuumuutta, jotta pakkautuneet tunteet saataisiin liikkeelle. Kuumuus taas rasittaa kehoa, jolloin syntyy kosteutta taltuttamaan alkuperäistä kuumuutta. Kehoon syntyy kuuma-kostea ilmasto, joka vaurioittaa maksan Qitä edelleen. Myös pitkittynyt Yinin tai veren vähyystila heikentää maksan toimintaa. 

Tasapainoinen maksan ja puun energia meissä ilmentyy ystävällisyytenä, joustavuutena, positiivisuutena ja terveenä uteliaisuutena. Olemme aloitekykyisiä ja valmiita toimintaan silloin kun sitä tarvitaan. Toisaalta osaamme myös levätä luottavaisin mielin silloin kun on sen aika. 

Maksalla on tärkeä rooli ruuansulatuksessa ja myrkkyjen poistamisessa. Se mitä pistämme suuhumme, iholle ja mitä hengitämme, vaikuttaa siten suoraan maksan hyvinvointiin. 

Ympäristömyrkyt ja kemikaalit kuten torjunta-aineet ja mikromuovit sisältävät estrogeeninkaltaisia ainesosia, jotka häiritsevät hormonitasapainoa ja sitä kautta maksan toimintaa. Esimerkiksi maarianohdake, kurkuma, voikukanjuuri, vihreä tee ja sitruunamehu puhdistavat tehokkaasti maksaa.

Maksa pitää varsinkin punaisesta lihasta, vihreistä lehtivihanneksista, erilaisista kaaleista (esim. parsakaali, lehtikaali ja ruusukaali), pavuista, iduista, pähkinöistä ja kaikenlaisista hapatetuista tuotteista. Lisäksi luomu sitruunan kuori ja monet yrtit kuten persilja, basilika, minttu, tuore korianteri ja shiso eli veripeippi rentouttavat maksan Qitä.

Toivotan kaikille puhdistavaa ja elämänmyönteistä tammikuuta. Pysytään hyvässä liikkeessä ja osoitetaan kunnioitusta keholle, joka tekee koko ajan parhaansa.

Edellinen
Edellinen

helmikuun noste

Seuraava
Seuraava

kävely hämärästä valoon