kävely hämärästä valoon

Joulukuu on kiinalaisen kalenterin yhdestoista kuukausi, jonka aikana astumme läpi pimeyden keskipisteen, jotta valo voi syntyä uudelleen. Talvipäivän seisaus on tänä vuonna 21.12. Ensin valon ja Yangin lisääntymistä tuskin havaitsee, mutta kipinä on syttynyt ja voimme luottavaisesti lähteä kohti lisääntyvää valoa.

Tämä toinen talvi kuukausi ilmentää edelleen vahvasti vesi elementtiä, jonka lisäksi myös puu ja tuli ovat läsnä. Kehossa kuukautta ilmentää sappirakko ja sen kanava. Heti alkuun on sanottava, että kiinalaisessa lääketieteessä sappirakko on paljon enemmän kuin vain sappinestettä varastoiva ja erittävä pussukka maksan alapinnalla. Sappirakko symboloi pohjoisessa ja maan alla olevaa alkuvoimaa, joka pitää huolen siitä, että lämpö ja valo joka vuosi palaavat. Sisäelinkellossa sen aika on kello 11-01 keskiyöllä, vastapäätä sydämen aikaa keskipäivällä. Niin kuin talvipäivänseisauksen jälkeen, Yang alkaa nousta heti puolenyön jälkeen. 

Kuukauden eläin symboli on rotta, joka on kekseliäs, nopealiikkeinen ja sitkeä. Jos rotta päättää nakertaa tiensä ulos jostain, se myös tekee sen. Yksikin rotta kellarissa voi tuhota ruokavarastot tai pilkkoa perustukset puruksi. Toisaalta rotta on suuri visionääri, joka on aina valmis aloittamaan kiinnostavia projekteja. Legendan mukaan myyttinen Jade hallitsija kutsui eläimiä luokseen. 12 eläintä vastasi kutsuun ja kiiruhti tapaamaan hallitsijaa. Ensimmäisenä saapui rotta, joka matkusti kätevästi härän selässä ja hyppäsi kyydistä juuri ennen maalia. Näin ollen rotta on kiinalaisen astrologian eläinradan ensimmäinen eläin härän jäädessä hyväksi kakkoseksi. 

胆囊 Sappirakko ja sen kanava

Sappirakko on täynnä Yang energiaa. Se on pieni ja ontto, mutta sisältää kallisarvoista nestettä. Sen meridiaani on virtsarakon jälkeen toiseksi pisin ja kattaa kehon sivut silmäkulmasta neljänteen varpaaseen. 

Sappirakon konkreettinen tehtävä on varastoida ja annostella sappinestettä, jota maksa valmistaa. Vahvasti emäksisellä sappinesteellä on tärkeä rooli ruuansulatuksessa ja rasvojen pilkkomisessa. Kiinalaisessa lääketieteessä sapen varastoima neste nähdään arvokkaana eliksiirinä, jolla on yhteys esimerkiksi aivoihin ja selkäytimeen. Sappirakko hallitsee jänteitä ja hermostoa sekä valvoo aivojen ja suoliston kommunikaatiota. Sillä on myös vahva yhteys rintakehään ja siellä asuvaan alkuperäiseen Qihin.

Sappirakon voima lähtee alhaalta niin kuin kasvin itu, joka aloittaa matkansa maan alta ensin työntämällä maan pintaa ylöspäin ennen kuin puhkaisee itsensä siitä läpi. Sen liike on spiraalimaista kun se kurottaa kohti taivasta kuin köynnöskasvi. Sen kanava kykenee nostattamaan kirkasta Yangia kohti pään aistinelimiä ja aivoja ja toisaalta juurruttamaan jalat vahvasti maahan.

Sappirakko on niin kutsuttu “keskustan vartija”, joka pitää kasvavaa Qitä pystyssä. Se yhdistää aivot ja jalat, ajattelun ja liikkeen; päätöksenteon ja sen toteuttamisen. 

Se kutsuu meitä uskaltamaan tekemään päätöksiä ja toteuttamaan niitä. Sen energiaa voisi verrata sisäiseen kompassiin, joka ohjaa meitä oikeaan suuntaan. Sappirakolle elämä on kuin pyhiinvaellusmatka kohti ymmärryksen ja tajunnan valoa. 

Tunteiden tasolla sappirakko on munuaisten kanssa vastuussa pelosta ja rohkeudesta. Jos sappirakon energia on heikko, olemme ujoja, arkoja ja empiviä. Kavahdamme pientäkin melua emmekä osaa päättää mihin suuntaan kääntyä. Myös pitkään vakan alla pidätelty suuttumus, turhautuneisuus tai viha rasittaa sappirakkoa. Ensin se saattaa ilmetä sen kanavan tukkoisuutena kuten kroonisena hartiajännityksenä, kylkikaarien tiukkuutena, hengityksen salpautumisena tai lonkkien ongelmina. Tilanteen jatkuessa tukahdetut tunteet voivat vaikuttaa aineenvaihduntaan, ruuansulatukseen ja hormonitoimintaan. Mielen tasolla olemme silloin samanaikaisesti rauhattomia ja uupuneita.

Kuormittunut tai heikentynyt sappirakko vaikuttaa myös nukkumiseen ja unen laatuun. Sen aika sisäelinkellossa on klo 11-01 iltayöstä, jolloin meidän olisi jo hyvä olla syvässä unessa. Jos kukumme hereillä yli sappirakon ajan, Yang alkaa jo nousta ja meidän on mahdollisesti vaikeampi kuulla kehon tarvetta lepoon. Vähyystilassa oleva sappirakko saattaa myös vaikuttaa niin, että nukumme katkonaisesti tai heräämme aivan liian aikaisin. 

Tyytyväinen sappirakko on erityisen tärkeää varsinkin naisille, sillä estrogeenin määrä elimistössä vaikuttaa suoraan sappinesteen määrään ja eritykseen. Jos estrogeenia kerääntyy maksan kautta sappirakkoon liikaa, sappineste vähentyy, joka taas johtaa aineenvaihdunnan ongelmiin ja jopa sappikivien muodostumiseen. 

Sappirakon kanava risteilee silmäkulmista varpaisiin 

Sappirakon kanavalla on 44 akupunktiopistettä ja viisi haaraa. Päämeridiaani kulkee sananmukaisesti pään alueella lähtien silmän ulkonurkasta ja risteillen ohimolla, korvan ympärillä ja pään sivuilla laskien sitten niskan kautta eteen solisluun kuoppaan. Matkan varrella se tapaa kolmoislämmittäjän, mahalaukun, Dumain ja ohutsuolen kanavan pisteitä.

Toinen haara lähtee solisluun kuopasta alas rintojen sivua, läpäisee pallean, ottaa yhteyttä maksaan ja sappirakkoon, kiertyy sukupuolielinten ympäri ja päättyy pakarassa olevaan sappirakon pisteeseen, Sr 30.

Kolmas haara erkanee solisluun kuopasta kainaloiden alapuolelle ja kiertyy sieltä eteen kylkiluihin jatkaen sieltä ristiluun alueelle jossa se tapaa virtsarakon kanavan. Sitten se yhtyy edellisen haaran kanssa sappirakko 30 pisteessä, josta jatkaa alas jalan sivua jalkapöydän päälle ja neljänteen varpaaseen. 

Neljäs haara erkanee jalkapöydän Sr 41 pisteestä ja levittäytyy jalkapöydän päälle päättyen maksan ensimmäiseen pisteeseen isossa varpaassa. 

Sappirakon kanava on kuin sarana ulkoisen ja sisäisen ympräristön välillä. Kanava hoitaa oireita, jotka vaeltavat paikasta toiseen tai ilmenevät samaan aikaan ylä- ja alakehossa tai selkäpuolella ja vatsanpuolella. Esimerkkinä yhtäaikaa kuuma pää ja kylmät jalat tai jännittynyt oikea puoli ja heikko vasen puoli.

Liike, luovuus, kitkerä ja hapan

Jotta sappirakko ja sen kanava pysyvät toimintakykyisinä, tarvitsemme liikuntaa. Parasta on kävely, sillä sappirakko hallitsee jalkoja ja kävelemistä. Erityisen hyvä on tietoinen kävely ilman askel- tai pulssimittaria tai puhelinta, jonka aikana keskitymme ainoastaan kävelemiseen ja siihen miltä se tuntuu kehossa. Myös kaikenlaiset kehon spiraalikierrot tekevät hyvää sappirakon kanavalle.

Sappirakko pitää kitkerästä ja happamasta mausta. Fermentoidut tuotteet, kitkeränmakuiset  lehtivihannekset, välimerelliset yritit, idut, oliivit, pavut, happamat marjat sekä sitruuna ja sitrushedelmien kuoret puhdistavat ja stimuloivat sen toimintaa. 

Ideat, luovuus ja kyky tehdä spontaaneja päätöksiä tässä hetkessä ovat sappirakon vahvuuksia. Tähän kaikkeen tarvitaan sisäistä rohkeutta, jota ulkoinen ympäristö ei aina välttämättä tue, ei ainakaan heti. Parhaimmillaan joulukuu voi tarjota meille aikaa syntyä uudestaan, nähdä nykyinen elämämme uudessa valossa ja tehdä tarvittavia muutosliikkeitä.  

Seuraava
Seuraava

marraskuun tiivistyvä voima ja hienostuneet nesteet