helmikuun noste

Helmikuu on kiinalaisen kalenterivuoden ensimmäinen kuukausi, joka tänä vuonna  ilmentää alkaneen käärmeen vuoden tunnelmia. Kevät on alkamassa kun valo lisääntyy ja energia nousee. Jää sulaa ja kuulemme juoksevan veden ääntä. Eläimet ja linnut alkavat liikehtiä enemmän ja eloisammin.

Vuoden kierrossa olemme nyt keuhkojen kohdalla kun sisäelinkello on kolmen ja viiden välillä aamuyöllä. Se on aika jolloin keho alkaa herätä uuteen päivään samalla kun niin kutsutun ruokkivan Qin kiertokulku alkaa alusta. Keuhkojen luonne kuvastaa tasapuolisesti metalli ja puu elementtiä sekä taustalla vaikuttavaa maa elementtiä. Tämän kuun eläin on tiikeri, joka on luonnon voimakkain ja rauhallisin olento. 

Keuhkot Fei 肺

Kiinalaisessa lääketieteessä keuhkot ovat terveyden perusta, sillä juuri niiden kautta otamme vastaan Qitä. Ilman keuhkojen hengitystä emme voi elää hetkeä kauempaa. 

Keuhkot muuntavat hengitysilman vesihöyryksi ja levittävät sitä alaspäin kaikille kehon kudoksille. Hengitys ja vesi ovat  Qin olomuotoja. Keuhkot ovat kuin vihreä, hengittävä lehvästö tai kukkiva katos. Sisään tuleva ilmavirta liikuttaa keuhkojen lehtiä kuin metsän puita. 

Keuhkojen tehtävä on laskea hengitys munuaisiin asti, jotta Qi pääsee ankkuroitumaan alimpaan Dantianiin eli energiakeskukseen. Kun keskitämme huomion hengitykseen, tuomme sen munuaisiin ja tämä on kaiken meditaation ja pitkäikäisyyden perusta. 

Hengitämme myös ihollamme, joka onkin keuhkojen valvonnan alaisena. Ihon hengittävyys, kosteutus, hikoilu ja myös allergiset reaktiot ovat yhteydessä keuhkojen kuntoon ja toimintaan.

Keuhkojen voima on sen kyky täyttyä ja tyhjentyä. Sen energia on puoleksi puuta ja puoleksi metallia. Puu elementin laatu on laajenevaa kun taas metalli on tiivistyvää. Keuhkoissa on positiivinen paine, joka levittää Qitä joka puolelle. Terveet keuhkot viestittävät, että meillä on aina tarpeeksi ilmaa hengitettäväksi; aina tarpeeksi tilaa laajentua ja vapautua turhasta; tulla ruokituksi ja päästää irti myrkyistä tai tahmeista ajatuksista. 

Kaikista kehon sisäelimistä keuhkot ovat eniten yhteydessä ulkomaailmaan. Ne tuovat Yang energian kehon pintakerroksiin ja suojelevat siten meitä ulkopuolelta tulevan kylmän ja tuulen vaikutuksilta. Kiinalaisen lääketieteen klassikoissa keuhkoja kuvataan katoksi tai sateenvarjoksi, joka suojelee sydäntä. Hengityksen rytmi ja sydämen lyönnit ovat koko ajan yhteydessä toisiinsa. 

Keuhkot ovat Po-sielun asuinsija. Po on se osa sielua, joka on eniten kytköksissä fyysiseen kehoon, sen älykkyyteen ja itsesuojeluvaistoon. Kun kuolemme eli päästämme irti fyysisestä olemassaolosta, Po palaa takaisin maaperään kun muut sielun osat palaavat aineettomaan maailmaan.

Henkisellä ja energeettisellä tasolla keuhkot edustavat avoimuutta, vitaalisuutta ja yltäkylläisyyttä. Ne ovat vastuussa myös siitä, että asiat tapahtuvat oikeassa järjestyksessä oikeaan aikaan. Ne auttavat meitä löytämään oikean suunnan ja pitämään kiinni terveistä rajoista.

Keuhkojen tunnetila on suru ja alakulo. Pitkäaikainen sureminen, masennus ja melankolia vahingoittavat keuhkoja ja latistavat Qitä. Painumme ikäänkuin kasaan eivätkä keuhkot saa enää tarpeeksi tilaa. Vaikka suru ja sureminen on osa ihmisyyttä, meidän on myös autettava itseämme ja toisiamme päästämään siitä irti. 

Keuhkon meridiaani

Keuhkon päämeridiaani alkaa mahalaukusta, keskilämmittäjän alueelta, joka on syntymänjälkeisen Qin perusta. Sieltä se laskeutuu ottamaan yhteyttä paksusuoleen, jonka kanssa se muodostaa sisäelinparin. Sitten se palaa ylös keskilämmittäjän alueelle, nousee mahalaukun suun ohi ja kulkee pallen läpi sydämen vierustaa ja levittäytyy keuhkoihin. Sieltä se jatkaa kurkkuun, jonka jälkeen kanava tulee pintaan Keuhko 1 pisteessä lähellä solisluun kuoppaa. Ulkoisena kanavana se laskee pitkin käsivarren sisäpuolta kyynärtaipeeseen ja edelleen ranteeseen. Kanava päättyy peukaloon. Yhteensä keuhkoilla on 11 pistettä. 

Niinkuin kanavan reitti kertoo, keuhkot ja sen meridiaani pitävät yllä nesteiden ja Qin levitystä sekä liikettä alas ja ylös.

Tiikeri 

Tiikeri on mystinen ja hyvin uhanalainen eläin. Kukaan ei tiedä varmasti, mutta maailmassa elää tällä hetkellä vain noin 5000 villiä yksilöä. Tiikeri on vuorien ja metsien eläin ja niinkuin keuhkot, sen luonne on puoliksi metallia (vuoret) ja puoliksi  puuta (metsät). Toisaalta sillä on myös isot tassut, joilla se hiipii pehmeästi maaperässä ja oleskelee mielellään lähellä maan pintaa. Sillä on räjähtävää voimaa ja toisaalta kyky istua ja odottaa liikkumatta pitkiä aikoja. Tiikeri edustaa täydellistä kehollista hallintaa ja vitaalisuutta. Sen turkki loistaa kuin auringon nousu ja sen ääni on vahva ja kantava. Sanotaan että tiikeri on niin vaikuttava olento, että sen ei tarvitse koskaan taistella. Sen vahva Wei Qi on verrattavissa terveiden keuhkojen kykyyn pitää ulkopuolelta tulevat huonot vaikutukset loitolla.

Keuhkojen tasapaino luo terveyttä ja rauhaa koko vuodelle

Helmikuussa keho on haavoittuvassa tilassa kun takana on talvi ja pimeä aika. Emme ole saanet auringon valoa emmekä kunnollista lehtivihreää pitkään aikaan. Tässä kuussa on hyvä pitää erityisen hyvää huolta siitä, ettemme altistu tuulelle ja kylmälle. 

Niin kuin edellä mainitsin, keuhkot ovat koko ajan yhteydessä ulkomaailmaan.  Niiden terveys on suorassa suhteessa meitä ympäröivän ilmatilan laatuun, joka ei enää Suomessakaan ole hyvä. Ilma on täynnä ihmisille ja eläimille haitallisia mikro- ja nanohiukkasia, jotka joutuvat hengityksen kautta keuhkoihin ja sieltä edelleen muualle elimistöön. Viime aikoina yhä useammat ihmiset kärsivät kroonisesta yskästä ja hengitysteiden ärsytyksestä. 

Mitä voimme sitten tehdä, jotta keuhkot pysyisivät vitaalisina? Yksi tapa on syvä ja rauhallinen hengitys. Myös rentouttavat ääniharjoitukset sekä kaikki rintakehää, kylkiluita, palleaa ja selkärankaa avaavat liikkeet tukevat hengitystä ja keuhkojen tilaa. 

Voimme vahvistaa keuhkoja myös ravinnolla. Keuhkojen Qitä ja toimintaa tukevia ruoka-aineita ovat esimerkiksi omenat ja päärynät, jotka auttavat niitä pysymään tarpeeksi joustavina ja kosteina. Myös mantelit, pinjansiemenet, hirssi, tuore inkivääri, valkoretikka ja merilevät vahvistavat ja puhdistavat keuhkoja.

Paras olotila keuhkoille on rauhan aika.

Helmikuun teemojen kautta toivotan kaikille terveyttä ja rauhaa käärmeen vuoteen. 

Tämä blogi päättää vuoden kestäneen projektin, jonka aikana olen kirjoittanut joka kuukauden energeettisestä maisemasta kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta. Jatkan toki blogien kirjoittamista, mutta uusin teemoin!

Edellinen
Edellinen

vesi ja sen neljäs olomuoto

Seuraava
Seuraava

tammikuun uteliaisuus