marraskuun tiivistyvä voima ja hienostuneet nesteet
Kiinalaisessa kosmologisessa kalenterissa talvi alkaa 5. marraskuuta. Auringon valo horisontissa on matalalla ja luonto on hiljentynyt, melkein pysähtynyt. Yang Qi on vetäytynyt syvälle maan sisään, jossa se tiivistyy alkuperäiseksi energiaksi eli Yuan Qiksi. Vaikka marraskuussa Yin on vahvimmillaan, ei Yang ole kadonnut minnekään vaan kerää voimia syvällä näkymättömissä. Nyt voimme rauhassa kääntyä sisäänpäin ja keskittää huomio omien voimavarojen vahvistamiseen.
Sanjiao eli kolmoislämmitin
Marraskuuta edustaa Sanjiao eli kolmoislämmitin, joka on kiinalaisen lääketieteen ehkä yksi mystisimmistä ja kiehtovimmista käsitteistä. Se on kehon Qin, nesteiden ja Yuan Qin eli alkuperäisen energian säätelijä. Se on kiinteästi yhteydessä sitä edeltävään sydänpussiin ja yhdessä ne muodostavat sydäntä avustavan ja sydämen toiveita toimeenpanevan tulen. Kun sydänpussi suojelee sydämen sisempää porttia niin kolmoislämmittäjä valvoo ulompaa porttia.
Sanjiaon aika sisäelinkellossa on klo 9-11 aikaan illalla, jolloin Yin on vahvimmillaan. Tämä on kaikkein luonnollisin aika rauhoittua ja vetäytyä yöpuulle, sillä heti keskiyön jälkeen Yang alkaa taas nousta.
Kolmoislämmittäjää ei kehossa vastaa mikään varsinainen fyysinen sisäelin vaan se ymmärretään enemmänkin toiminnallisena kokonaisuutena. Kiinalaisessa lääketieteessä on kautta aikojen pohdittu Sanjiaon luonnetta, tehtäviä ja sitä onko sillä fyysistä vastinetta ollenkaan. Klassisista kirjoituksista löytyy kuitenkin paljon viittauksia siihen, että sidekudokset ja niistä syntyneet faskiat vastaisivat toiminnaltaan kolmoislämmittäjän ideaa. Myös viime vuosien lisääntynyt ymmärrys faskioiden tärkeydestä koko kehon energian, rakenteen ja tasapainon ylläpitäjänä tukee tätä ajatusta. Toinen kiinnostava ja myös faskioihin liittyvä näkökulma on, että kolmoislämmittäjä kuvaa sitä missä muodossa vesi meissä on.
Elementeiltään Sanjiao edustaa tulta ja vettä ja yhdistetään sydämen, sydänpussin ja munuaisten toimintaan. Sitä voisi verrata luotettavaan hovimestariin, joka tietää miten talon asiat toimivat. Se jakaa kehon kolmeen lämmittäjään, joiden vuorovaikutus pitää yllä lämpötaloutta, sisäelinten voimaa sekä esimerkiksi lymfan ja veren kiertoa. Kiinalaisen lääketieteen klassikossa, Huangdi Neijingissä kolmoislämmittäjän vaikutusta nesteiden kierrossa kuvataan seuraavasti: “Ylin lämmittäjä käyttäytyy kuin usva. Keskilämmittäjä käyttäytyy kuin vaahto. Alin lämmittäjä toimii kuin suo.”
Ylin lämmittäjä vastaa aluetta pallen yläpuolella, johon kuuluu keuhkot ja sydän. Sen tehtävä on toimia välittäjänä sydämen ja keuhkojen yhteistyössä ja levittää hienojakoisia nesteitä kuin kosteuttavaa usvaa sinne missä niitä tarvitaan kuten aistielimiin ja iholle.
Keskilämmittäjä on pallean ja navan välissä, jossa mahalaukku, perna, maksa ja sappirakko sijaitsevat. Sen tehtävä on valvoa ravinnon ja nesteiden muuntamista ja kuljetusta koko kehossa. Ruuansulatus muuntaa ravinnon käymisprosessien kautta, joka muistuttaa vaahtoamista.
Alin lämmittäjä vastaa aluetta navan alupuolella, jossa sijaitsevat ohutsuoli, paksusuoli, munuaiset, virtsarakko ja kohtu. Se erottelee ja hajottaa nesteitä kuin suo. Kirkkaat nesteet lähetetään ylöspäin kun taas sameat alaspäin ja lopulta ulos kehosta.
Sanjiao luo meihin virtaavuuden tilan, niin fyysisesti kuin henkisesti
Kolmoislämmittäjä on vastuussa kehomme nesteiden puhdistuksesta ja laadusta. Kun nesteet ovat oikeanlaisessa muodossa ja virtaavat selkeästi, toimivat myös kehon herkät sähkömagneettiset virtaukset hyvin. Tämä perustuu siihen, että kehossa olevan veden rakenne poikkeaa normaalista juoksevasta vedestä. Kehon solujen sisä- ja ulkopuolella, kaikissa nivelissä, verisuonistossa, aivoissa ja kaikkia kudoksia ympäröivissä faskioissa oleva vesi on nestemäisen kristallin omaisessa geelimäisessä muodossa.
Kanadalainen tieteilijä ja tietokirjailija Gerard Pollack on tutkinut veden käyttäytymistä ja ymmärtänyt, että sillä on neljäs olomuoto, joka on nestemäisen ja jähmeän välimaastossa. Nejännessä olomuodossa veden molekyylit ovat järjestäytyneet kristallinomaisesti niin, että ne muodostavat negatiivisen sähkölatauksen. (Normaalisti vesimolekyyli on neutraali.) Pollack kutsuu tätä veden neljättä muotoa EZ - exclusion zone - vedeksi, koska se hylkii käytännössä kaikkea pitääkseen oman mehiläiskennomaisen rakenteensa. EZ- vettä syntyy materiaalien ja kudosten pinnalle, jotka ovat hydrofiilisiä eli vettä suosivia. Edellytys EZ-veden syntymiselle on infrapunavalo, jota saamme auringosta ja tulen lämmöstä.
Keho tarvitsee siis auringon valoa, oikean tulen lämpöä tai ainakin infrapunavaloa jossain muodossa, jotta sisäinen nesteemme pystyy pitämään kristallinomaisen rakenteensa.
Veden neljännen olomuodon idea sopii hyvin selittämään kolmoislämmittäjän vaikutusta energiaan ja yhteyteen ulkomaailman kanssa. Sen tehtävä on jakaa Yuan Qitä eli alkuperäistä energiaa kaikkiin sisäelimiin. Se vastaa näin ollen koko kehon energiansaannista! Jos kolmoislämmittäjä toimii hyvin, koko keho voi hyvin.
Kiinalaisessa lääketieteessä ja taolaisessa filosofiassa ajatellaan, että ihmisen alkuperäinen Qi asuu navan alapuolella missä niin kutsuttu Mingmen tai “munuaisten liikkuva Qi” sijaitsee. Mingmen tarkoittaa energeettisesti tulta vedessä, alkuperäistä elementaarista voimaamme, joka yhdistää hengen ja materian.
Sanjiao kanava
Päämeridiaani alkaa nimettömästä sormesta ja nousee ylös kädenselkää kyynärpään taakse ja sieltä olkapäälle ja hartian päälle. Sieltä se laskeutuu eteen solisluukuoppaan ja sukeltaa syvälle rintakehän keskustaan. Se ottaa yhteyden sydänpussiin ja laskeutuu pallean ja sisuspunoksen läpi pitkin keskilinjaa alavatsaan. Näin se luo ylä-, keski- ja alalämmittimen. Yksi kanavan haaroista erkanee rintakehän keskustasta ja nousee takaisin solisluukuoppaan, jatkaa siitä kaulalle ja korvan taakse. Yksi haaroista menee sisään korvaan ja tulee esiin korvan edessä. Toinen haara erkanee ohimolle. Lopuksi kanava nousee silmien alapuolelle ja ulompaan silmänurkkaan johon se päättyy. Matkan varrella se risteää tai ottaa yhteyden ohutsuolen, Du Main, mahalaukun, Ren Main, sappirakon ja virtsarakon kanaviin.
Kolmoislämmittäjän kanava muodostaa yhdessä sappirakon kanavan kanssa niin kutsutun Shaoyang tason, joka on kuin sarana kehon sisäisen ja ulkoisen maailman välillä. Molempien meridiaanien reitit kehossa kulkevat yhtäältä läpi kehon sivualueita ja toisaalta tunkeutuvat syvälle keskivartaloon, rankaan ja lonkkiin.
Shao Yang oireilee esimerkiksi silloin kun keho ei ole pystynyt poistamaan kylmyyttä, tuulta, myrkkyjä tai henkistä stressiä tarpeeksi tehokkaaksi esimerkiksi flunssan muodossa vaan se jää “roikkumaan”. Oireita ovat mm. kuuman ja kylmän olon vaihtelu ja sahaavat kuumeet, ohimopäänsärky, korvatulehdus, vaeltavat säryt ja rauhattomuus.
Henkisellä tasolla kolmoislämmittäjä ja sen kanava kuvastavat yhtäältä yksinäisyyttä ja erakkomaista luonnetta ja toisaalta yhteyttä koko universumiin. Se kuuluu yhdessä sydänpussin, sappirakon ja maksan kanssa sisäelinkellon ja vuodenkierron viimeiseen neljän kuukauden ja niitä vastaavien sisäelinten ryhmään, joka kuvastaa ihmisyyden, tunteiden ja sisäisen kasvamisen teemoja. Se kehottaa meitä ottamaan vastuu itsestä kokonaisuutena sekä tunnistamaan sisäiset ja ulkoiset rajat.
Possumainen marraskuu
Kolmoislämmittäjän ja marraskuun eläin on porsas. Se on laiska ja pystyy olemaan liikkumatta pitkiä aikoja. Toisaalta se saattaa hermostuessaan tai suuttuessaan yllättää uskomattomalla voimannäytöllä. Sanotaan että porsas pystyy tuottamaan valtavan määrän adrenaliinia lyhyessä ajassa. Adrenaliini on fyysisellä tasolla verrattavissa munuaisten Mingmen tuleen, josta kolmoislämmittäjä pitää huolta.
Sianrasva on kiinalaisessa kultuurissa hyvin arvostettu ja haluttu ravinnonlähde. Klassisissa ravintoa koskevissa lähteissä kirjoitetaan, että sianrasva vahvistaa Jingiä eli perusenergiaa, mutta sianliha heikentää Qitä. Tämä on mielestäni kiinnostava tieto nykyihmiselle, joka on usein opetettu paheksumaan rasvaista lihaa. Itse olen alkanut arvostamaan hyvänlaatuista pekonia ja siitä saatavaa rasvaa ruuanlaitossa. Se todellakin lämmittää kehoa ja antaa tyytyväisyyden tunteen.
Mitä kaikkea kolmoislämmittäjä hoitaa?
Osana sydämen ja munusaisten tuli-vesi akselia se pitää yllä perusenergiaamme sekä hengen ja fyysisen kehon vuoropuhelua. Erikoisesti kolmoislämmittäjä tasapainottaa kehon erilaisten nesteiden kiertoa kuten lymfaa ja muita hienoja nesteitä, jotka pitävät huolta aistielimistä, aivoista ja sidekudoksista. Myös hermoston ja hormonien terveys riippuu nesteiden laadusta.
Nämä kaikki vaikuttavat mielialaamme ja kolmoislämmittäjä pystyykin kohottamaan meidät ylös masennuksen ja uupumuksen suosta. Psykologisesti se voi hoitaa toivottomuuden, eristyneisyyden ja yksinäisyyden tunteita vahvistamalla koko kehon sisäisiä ja ulkoisia rajoja ja toisaalta luomalla yhteyden tunteen maailmankaikkeuteen.
Voimme itse vaikuttaa kolmoislämmittäjän toimintaan nauttimalla tarpeeksi hyviä nesteitä. Kraanavesi olisi hyvä suodattaa epäpuhtauksista ja pullotettua vettä, ainakin muovipulloissa ollutta, olisi hyvä välttää. Hyvänlaatuiset ja puhtaasti kasvaneet kasvikset ja hedelmät ovat ihanteellisia veden lähteitä, sillä niiden sisältämä vesi on jo valmiiksi kristallinomaisessa muodossa. Yllättävää kyllä, tietyt rasvat kuten mainitsemani sianrasva, naudan tali ja puhdistettu voi eli ghee parantavat kehon kapasiteettiä pitää yllä nesteitä hyvässä muodossa.
Marraskuu on mielestäni yksi parhaista kuukausista aloittaa tai syventää omaa meditaatiota tai hiljentymistä, mitä se sitten kullekin tarkoittaa. Taolaisessa mietiskelyssä huomio keskitetään lähtökohtaisesti navan alapuolelle alalämmittäjään eli Dantianiin. Hengittämällä alavatsaan kehon nesteet jalostuvat, mieli ja keho rauhoittuvat ja löydämme luottamuksen omaan keskustaamme, josta käsin voimme olla yhteydessä koko maailmaan.