heinäkuun vuohet ja iltapäiväauringon kanava

Heinäkuu on kiinalaisen kuukalenterin kuudes kuukausi ja jatkaa vielä tulikuukausien sarjaa. Auringonvalo alkaa vetäytyä sisäänpäin, joka tarkoittaa että valo ja lämpö tiivistyvät ja muuntuvat enemmän sisäiseksi. Vihreä kasvillisuus on saavuttanut zeniittinsä ja antaa tilaa palkojen, marjojen ja hedelmien kypsymiselle. Luonto hiljenee hieman mietiskellen kaikkea mitä se on jo saavuttanut.

Heinäkuu on ystävällisyyden ja kiitollisuuden aikaa. Kuukalenterissa tämän kuun eläin on lammas tai vielä osuvammin vuohi. Kiinalaisen lääketieteen sisäelinkellossa heinäkuu vastaa ohutsuolen aikaa, joka on vahvimmillaan iltapäivällä kello 13-15 välillä.

Heinäkuu, ohutsuoli ja vuohi / lammas edustavat elementeiltään ensisijaisesti tulta, mutta myös vettä ja maata. Näiden kolmen elementin yhdistelmä on parhaimmillaan hyvin tasapainottava.

Ohutsuoli 小腸 ja kultaisen auringon kanava

Ohutsuoli on sydämen Yang aspektia ilmentävä pari, jota voisi kutsua sydämen asioiden hoitajaksi. Ohutsuoli toteuttaa sydämestä kumpuavaa ystävällisyyttä, positiivisuutta sekä fyysistä ja emotionaalista lämpöä. Se mahdollistaa valoenergian pääsyn sisimpäämme, jolloin voimme kultivoida sisäistä kirkkautta ja kasvua. Se kutsuu meitä pysähtymään kuten iltapäivän aika yhdestä kolmeen kutsuu meitä siestalle. Ohutsuoli on kuin rajapyykki näkyvän ja näkymättömän maailman välillä. Sen anatominen sijainti kehossa navan takana antaa sille keskeisen roolin, sillä onhan navan seutu meidän fyysinen ja myös henkinen keskusta.

Ohutsuolessa sijaitsee suurin osa ruoansulatuskanavan itsenäisen, niin kutsutun enteerisen hermoston soluista. Enteerinen hermosto yhdessä suoliston mikrobiomin eli bakteeriyhteisön kanssa muodostaa kommunikaatioverkoston, jota kutsutaan toisiksi aivoiksi. Ehkä vielä osuvampaa olisi puhua ensimmäisistä aivoista…

Kiinalainen lääketiede kuvaa ohutsuolen sisäistä ilmastoa kuumaksi ja kosteaksi. Toimiakseen kunnolla ohutsuoli tarvitsee paljon Yang Qitä, jota saamme ravinnon ja levon lisäksi auringonvalosta ja mielekkäästä elämästä.

Ohutsuoli muuntaa ravinnon keholle sopivaan muotoon, jotta voimme hyödyntää nauttimamme Qin, ravinteet ja mineraalit. Ruoan lisäksi se sulattaa myös oppimaamme tietoa ja kokemuksia. Se suodattaa tiedon ja arvioi onko sillä meille todellista merkitystä vai ei. Ohutsuoli siis vastaanottaa mahalaukusta ravintoa ja tietoa, jonka se erittelee, lajittelee, muuntaa ja imeyttää. Lopputuloksen se lähettää eteenpäin paksusuoleen.

Ohutsuolen meridiaania voisi kutsua iltapäiväauringon kanavaksi, sillä sisäelinkellossa ja luonnossa se aloittaa Qin vetäytymisen sisäänpäin kohti iltaa ja yötä. Sen valo on edelleen voimakasta, mutta kultaisen pehmeää ja täyteläistä.

Ohutsuolen kanava alkaa pikkusormesta ja kiipeää ylös pitkin ranteen ja käsivarren kyynärluun puoleista linjaa olkanivelen taakse. Sieltä jatkaa risteilemällä pitkin lapaluun harjanteen “vuoristoa” ja saapuu monen Yang meridiaanin risteymäkohtaan seitsemännen niskanikaman alapuolelle. Sieltä se laskeutuu eteen solisluukuoppaan, josta yksi haara lähtee ottamaan yhteyttä sydämeen, mahalaukkuun ja itse ohutsuoleen. Toinen haara nousee pitkin kaulan sivua kasvoihin jossa se haaroittuu ottamaan yhteyttä silmiin, korviin ja poskiin.

Kanavan tehtävä on yhtäältä lämmittää kehoa ja toisaalta vapauttaa kehosta liikaa kuumuutta ulos hikoilun tai virtsaamisen kautta. Kuumuus tulee kanavaan yleensä mahalaukusta tai sydämestä ja ohutsuoli ohjailee sitä parhaansa mukaan joko alaspäin kohti ristiluun aukkoja ja virstarakkoa tai ylöspäin yläselkään, olkapäihin tai kasvoihin. Jos kuumuutta tulee liikaa, kehon pitää “säilöä” se esimerkiksi lapaluiden harjanteisiin, olkapäihin tai toisaalta ristiselän aukkoihin. Siksi olkapäiden liikuttaminen, hartioiden ja ristiluun seudun hieronta, kuppaus tai guasha on niin tehokasta ja tärkeää, jotta kuumuus ei varastoidu näille auleille.

Ohutsuolen kanavan kautta voidaan myös hoitaa Shen henkeä ja monia mielenterveyteen liittyviä tiloja. Esimerkiksi ahdistus, maanisuus, levottomuus, oppimisvaikeudet ja keskittymiskyvyn puute kuvastavat usein sydämen ja sen parin ohutsuolen tuli energian liiallista kuumenemista tai juurettomuutta.

Kiinalainen lääketiede on jo muinoin ymmärtänyt, että ruoansulatuskanava on yhteydessä mieleen, emootioihin ja aivoihin. Ohutsuolen tehtävä on myös valvoa, että pidämme terveet rajat ulkoisen ja sisäisen maailman välillä. Vuotavan suolen syndrooma, Crohnin tauti, SIBO ja IBS kertovat heikentyneestä ja loukkaantuneesta ohutsuolesta, joka on menettänyt eheytensä toimia suojelevana ja älykkäänä rajapyykkinä sisäisen ja ulkoisen ilmaston välillä.

Vuohi 羊

Kiinalaisessa kulttuurissa vuohi (tai lammas mutta keskityn vuoheen) on hyväntahtoinen, reilu ja pyyteetön. Se on hyvä laumaeläin mutta osaa myös johtaa viisaasti. Se pitää kiipeilemisestä ja oleskelee mielellään korkeilla paikoilla. Sillä on suuri ja vaikuttava pää, joka on yhteydessä aurinkoon. Sanotaan myös, että vuohi on hyvä oppimaan uusia asioita jos se saa tehdä sen omalla tavallaan. Kaiken lisäksi vuohella on eläinmaailman pisin ohutsuoli, noin 33 metriä ja se pystyy kuulemma sulattamaan vaikka peltipurkin! Koko eläin kuvastaa runsautta sillä sen turkki, maito ja liha antavat ihmiselle lämpöä ja ravinteita. Vuohi ja lammas ovat maailman suosituimpia uhrieläimiä, joka johtunee ainakin osaksi siitä, etteivät ne pane vastaan uhrattaessa vaan alistuvat kohtaloonsa.

Ohutsuolen vaaliminen

Heinäkuussa energia nousee helposti yläkehoon ja päähän. Ohutsuoli tarvitsee paljon valoa ja auringosta tulevaa voimaa, mutta on kuitenkin hyvä suojata pää, jotta emme kuumennu liikaa. Ohutsuoli on yhteydessä aivoihin ja ajatteluun, joka myöskin lisää energian nousua päähän. Punaiset kasvot ja runsas otsahiki saattvat olla merkkejä ylikuumentuneesta ohutsuolesta.

Ohutsuolen kanava pitää liikkeestä. Käsivarret, olkapäät, hartiat, niska ja pää kiittävät kun niitä kierretään, käännetään ja pyöritellään rauhallisesti ja ajatuksen kanssa. Samalla aivojen sopukat puhdistuvat ja voimme tavoittaa uusia näkökulmia.

Ohutsuolen hienostunut tehtävä ravinnon ja ajatusten prosessoijana kutsuu pitämään huolta siitä minkälaista ravintoa, tietoa ja inspiraatiota me sille tarjoilemme. Ohutsuoli pitää lempeistä ruoka-aineista kuten kesäkurpitsoista, bataateista, oransseista kurpitsoista, riisistä, kaurasta ja hirssistä. Luuliemi on sille balsamia ja vahvistaa suolen seinämiä. Porkkana, valkoretikka ja palsternakka, jotka edistävät alaspäin menevää liikettä ovat hyväksi, kuten myös katkeran makuiset pinaatti, rucola, endiivisalaatti ja voikukka. Ohutsuolen mikrobiomia on hyvä vahvistaa syömällä päivittäin pieniä määriä luonnollisella käymismenetelmällä hapatettuja tuotteita.

Heinäkuu on kiitollisuuden, anteliaisuuden ja myös luopumisen kuukausi. Voisimmeko päästää irti turhasta ja mitä se tarkoittaa? Voimmeko jakaa runsautta ilman arvottamista? Pystymmekö olemaan syyttämättä muita ja maailmaa? Voimmeko hyväksyä että elämä voi olla suloisen kitkerää?

Onko meissä tilaa siäisen valon voimistumiselle? Luulen että on ja paljon!

Edellinen
Edellinen

elokuun maisema ja kaksinkertainen valo

Seuraava
Seuraava

kesäkuun sydän