elokuun maisema ja kaksinkertainen valo
Olemme saapuneet kiinalaisen kuukalenterin seitsemänteen kuuhun, joka aloittaa kolmen metallikuukauden sarjan. Elokuun sisäelin on virtsarakko, jonka kanava on kehon pisin ulottuen silmäkulmista pikkuvarpaisiin. Tämän kuun elementtejä ovat ensisijaisesti vesi, mutta myös metalli ja taustalla vaikuttava maa. Eläinsymboliikassa virtsarakkoa vastaa apina.
Metalli on syksyn elementti, joka on kuitenkin elokuussa vielä vaimeana taustalla. Samaan aikaan elokuu merkitsee myös loppukesää, joka on tietyllä tavalla oma vuodenaikansa ja sijoittuu maa elementin alle. Se on aika kesän ja syksyn välissä, jolloin luonto on kuin laaja, leveä ja murretuin värein maalattu maisema. Ilman kosteus kasvaa ja kaikki tuoksuu voimakkaalta kun maa ja vesistöt hengittävät ulos kesällä keräämäänsä lämpöä. Luonnossa vallitsee suhteellinen rauha ja jopa uneliaisuus kaiken kevään ja kesän kasvuvoiman jäljiltä. Puutarhat notkuvat kasviksista ja hedelmistä ja pyytävät meitä keräämään sen tuotoksia. Kasvuston energia alkaa vetäytyä sisäänpäin kun energia keskittyy siementen tuotantoon.
Virtsarakko 膀 胱
Virtsarakko on Yang elin ja munuaisten pari. Yhdessä ne edustavat vesi elementtiä. Virtsarakon kiinalainen nimi Pang Guang tarkoittaa kaksinkertaista valoa. Se kuvastaa yhtäältä kanavan kulkua kaksinkertaisena rinnakkaisena linjana selän molemmin puolin ja toisaalta sen henkistä aspektia, joka on selkärangassa kulkeva energia, joka yhdistää häntäluun aivoihin ja kuljettaa meitä kohti henkistä valaistumista.
Sisäelinkellossa virtsarakko on ensimmäinen elin, joka ottaa yhteyttä Yuan Qihin eli vitaalienergiaan, jonka olemme saaneet ennen syntymää. Vesi elementin dynaamisena ilmentäjänä se toimii ikään kuin vedenjakajana kehon keskustan eli Dantienin alla. Sen fyysinen tehtävä on luonnollisesti puhdistaa ja tiivistää nesteitä virtsaksi. Sen tärkeämpi tehtävä on kuitenkin henkisellä tasolla, jossa se toimii välittäjänä aineellisen ja aineettoman maailman välillä luomalla yhteyden Yuan Qin ja Shen hengen välillä. Käytännössä tämä tarkoittaa selkäytimen ja aivojen yhteyttä. Parhaimmillaan virtsarakko on täynnä essenssiä, joka virtaa Dantienistä ja munuaisista menettämättä voimaansa. Virtsarakon kanavalla on tärkeä rooli meditaatiossa ja pitkäikäisyydessä.
Tai Yang ja virtsarakon meridiaani
Virtsarakon ja ohutuolen meridiaanit muodostavat yhdessä niin kutsutun Tai Yang tason, joka vastaa kehon etäisimmistä rajoista niin fyysisesti kuin henkisesti. Tai Yang reagoi säätilan muutoksiin ja sen tehtävä on torjua varsinkin kylmän, tuulen ja kostean pääsyn kehon kudoksiin. Se toimii yhtä lailla myös aistien kautta tulevien impulssien vastaanottajana ja henkisten rajojen luojana. Terve virtsarakon meridiaani tietää milloin sanoa “nyt riittää!”.
Virtsarakon meridiaani alkaa silmien sisänurkasta ja nousee päälaelle, ottaa yhteyttä aivoihin ja laskeutuu niskaan, jossa se jakautuu kahdeksi haaraksi selkärangan molemmin puolin. (Selässä se kulkee neljänä rinnakkaisena linjana.) Sisempi haara laskeutuu alas ja ottaa yhteyttä munuaisiin ja virtsarakkoon. Sieltä oma haara jatkaa ristiluun alueelle ja edelleen pakaran yli polvitaipeeseen. Ulompi haara lähtee niskasta ja kulkee pitkin lapaluun sisäreunaa pakaraan asti. Sieltä se laskee alas polvitaipeeseen, tapaa sisemmän haaran ja jatkaa pohjelihaksen läpi ulompaan kehräsluuhun ja jatkaa jalkapöydän ulkoreunaa päättyen pikkuvarpaaseen. Kanavan varrella on 67 akupunktiopistettä, jotka kartoittavat koko selkäpuolemme maiseman päästä varpaisiin.
Virtsarakon kanava nostaa Yang energiaa ylös mutta pitää meidät samalla juurtuneena maahan. Kanavan ensimmäinen piste, “kirkkaat silmät”, merkitsee sisäisen kirkkauden ja selkeyden näkemistä kun taas kanavan viimeinen piste pikkuvarpaassa, “saapuminen Yiniin tai äärimmäinen Yin”, sijaitsee lähimpänä maata kuin mikään muu akupunktiopiste. Toisin sanoen virtsarakko tuo aineettoman valon selkärankaan ja aivoihin, mutta ankkuroi hengen samalla tukevasti aineelliseen kehoon.
Virtsarakon kanava kannattelee selkärankaa ja lantion pohjan lihaksia ja vastaa toisaalta energian kierrosta myös aivoissa. Kanava on vastuussa siitä, että voimme kävellä pystyssä, istua suorassa ja ajatella kirkkaasti. Virtsarakon kautta voidaan hoitaa tukirakenteen ongelmien lisäksi kaikenlaisia Shen hengen häiriötiloja ja auttaa ihmistä palaamaan kehoonsa. Se on erityisen hyvä hoitamaan kaikenlaisia hermoston ylikierrostiloja sekä stressistä johtuvia kipu- ja jännitystiloja pään ja hartioiden seudulla.
Virtsarakon yrtit ja ravinto
Kiinalaisen yrttilääkinnäin tärkein virtsarakkoa ja sen kanavaa vahvistava yrtti on kaneli (varsinkin vahvempi cassia kaneli). Sen lämmittävä ja Yangia vahvistava vaikutus auttaa kehoa poistamaan tuulta, kylmyyttä ja kosteutta selästä, nivelistä ja koko kehosta. Se vaikuttaa tasaavasti myös verensokeriin ja aivoihin. Ruoka-aineista kananmuna on yksi parhaista Jingin tai Yuan Qin vahvistajista. Sen voi syödä raakana (jos löytää tarpeeksi tuoreita terveiden kanojen munia!) tai keittää niin, että keltuainen on vielä pehmeä. Mitä keltaisempi keltuainen on, sitä enemmän siinä on Jing-essenssiä.
Apina 膀 胱
Apinat ovat älykkäitä ja arvaamattomia. Niillä on joustava selkäranka ja ne pystyvät ainoina eläiminä suoristamaan selkänsä. Kerrotaan että apinat hierovat turkkiinsa omaa virtsaa pysyäkseen lämpiminä. Apinat rakastavat kylpemistä kuumissa lähteissä, joka voisi viitata siihen, että ne ymmärtävät vaistomaisesti lämmön ja vesi elementin merkityksen hyvinvoinnille. Apinayhteisöillä on myös pitkälle kehittyneitä sosiaalisia rakenteita, jotka ovat usein matriarkaalisia. Kiinalaisessa mytologiassa Sun Wukong, apina kuningas syntyi kivestä ja oppi maagisia voimia taolaiselta mestarilta. Hän sanottiin olevan uskomattoman vahva, nopea ja kunnianhimoinen.
Mielestäni apina kuvastaa hyvin virtsarakon kahdenlaista roolia, joka on yhtäältä aistinvarainen ja hermostollinen ja toisaalta analyyttinen ja henkisesti pitkälle kehittynyt.
Loppukesän tasapainoa
Niinkuin alussa mainitsin, elämme elokuussa loppukesää, joka viiden elementin kiertokulussa merkitsee maa elementin aikaa. (Sisäelinkellossa maa elementti toistuu jokaisen vuodenajan välissä.) Kummassakin konseptissa maa on suuri tasapainoittaja, joka kutsuu meitä löytämään oman keskustamme.
Voimme tukea maan tasapainoa itsessämme esimerkiksi nauttimalla ruokia, jotka harmonisoivat keskustaa. Elokuussa niitä voisivat olla mm. porkkana, kaalit, kurpitsat, perunat, vihreät pavut, tofu, hirssi, riisi ja tuore maissi.
Hengittäminen alavatsaan ja selkään tuovat meidät luontevasti omaan keskustaan. Meditaatio seisten tai istuen keskittää mielen ja tukee samalla virtsarakon kanavan kaksinkertaista valoa.
Itse koen, että elokuu heittää meille hienon haasteen: miten pysyä rauhallisena ja vaalia ajattomuuden tunnetta vaikka ulkomaailma miten yrittäisi tökkiä meitä reagoimaan tai olemaan tehokas. Tässä kuussa vaellan vapaana olentona ajatellen että koko maailma on kotini.
Taolaisen viisauden mukaan kaikki ihmisen toiminta alkaa kosmisen sydämen vastaanottamisesta. Elokuussa, virtsarakon kanavan ja loppukesän aikaan tämä voisi tarkoittaa sitä, että jokainen ottamamme askel kunnioittaa taivasta ja maata; jokainen liike, jokainen ajatus vahvistaa yhteyttä Yinin ja Yangin, Jing-essenssin, Qin ja Shen hengen välillä.